S druge strane, u američkoj ambasadi u Prištini završen je sastanak na kome se razgovaralo o Zajednici srpskih opština, na koji su pozvani predstavnici Predsedništva Kosova i Vlade, lideri partija, diplomate i članovi civilnog društva.

Pre početka diskusije ambasada SAD je saopštila da se raduje što će čuti mišljenja od različitih grupa civilnog društva, vladinih zvaničnika i političkih lidera.

EU: ZSO se mora formirati bez odlaganja i postavljanja uslova

Portparol Evropske unije Peter Stano ponovio je da je stav EU da se svi sporazumi postignuti u dijalogu moraju sprovesti bez odlaganja, uključujući i Zajednicu srpskih opština, prenosi Reporteri.

Stano je tako odgovorio na izjavu premijera Kosova Aljbina Kurtija koji je kazao da međunarodni faktor insistira na primeni Sporazuma o pridruživanju, ali da je nepravedno što je Sporazum o pridruživanju preduslov za početak pregovora Kosova i Srbije u skladu sa francusko-nemačkim planom.

Stano je naveo da je formiranje ZSO zakonska obaveza Kosova.

- Stav EU po ovom pitanju je poznat, svi sporazumi iz dijaloga moraju biti sprovedeni bez daljeg odlaganja i bez ikakvih uslova. To važi i za osnivanje Zajednice, što je zakonska obaveza za Kosovo - rekao je Stano.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

(Kosovo online)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".