Erdogan je takođe rekao da se stotine hiljada zgrada ne mogu koristiti širom Turske, dodajući da bi se svaka zemlja suočila sa istim posledicama kao i Turska "u slučaju takve katastrofe".

No u gradu Erzinu, usred jako pogođene regije Hataj, niko nije poginuo, a znatnije nije oštećena nijedna zgrada. Oštećene su tek neke porodične kuće i nekoliko minareta u gradu koji broji 42.000 stanovnika.

- Nemamo ruševina, žrtava ili ozleđenih zbog potresa - rekao je gradonačelnik ovog grada, Okeš Elmasoglu, izražavajući saučešće svima koji su pogođeni ovim potresom.

Kako kaže, razlog zašto u njegovom gradu nema srušenih zgrada, a onda ni mrtvih ljudi, je taj što nikad nije dopuštao nikakvu bespravnu gradnju.

- Nisam dopuštao bespravnu gradnju u bilo kojem smislu. Uprkos tome, neki su pokušavali. Iako isprva nismo mogli da ih pratimo jer nismo imali dovoljno osoblja, kasnije smo ih prijavili tužiocu te su objekti srušeni - kaže gradonačelnik, prenosi Hurriyet Daily.

Gradonačelnik dodaje da je većina zgrada u gradu relativno niska. Radi se o samostojećim građevinama, često četvospratnicama. Ima i nešto šestospratnica.

Gradonačelnik dodaje da u Turskoj treba da dođe do potpune promene razmišljanja kad je reč o gradnji.

- Za to je potrebno da naši građani ne očekuju nikakve ustupke države za bespravnu gradnju, da ne posežu za ovakvim stvarima te da se preduzmu odlučni koraci da se ti objekti ruše kada je to potrebno - rekao je.

- Potrebni su nam kontrolni mehanizmi kako bi stvari funkcionisale glatko - dodao je.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".