Iako će vam mnogi kućni ljubimci oprostiti takvo ponašanje, većina njih će se osećati neprijatno. Osetljivije i nesigurnije životinje, međutim, mogu reagovati na takav gest izbegavajući ili čak preteći lajanje.

Zašto?

Da bismo psu dali ruku da pomiriše, često se naginjemo nad psom. Ovaj govor tela može učiniti da se životinja oseća ugroženom i sateranom u ćošak. Nasilan pokret ruke pod nos i naginjanje preko njega može stoga da izazove odbrambenu reakciju psa – lajanje, režanje ili čak škripanje zubima.

Ovo je sasvim normalno ponašanje! Ko bi se osećali da vam nepoznata osoba na ulici neočekivano pruži ruku ka našem licu?

Foto: Profimedia

 

Ostavljate loš utisak

Ako pružite ruku i pustite psa koji je na povocu da je pomiriše, ne dajete mu izbora. Ako kućni ljubimac ne želi takav kontakt, ne može se ni udaljiti onoliko koliko mu je potrebno da se oseti sigurno. Nagli pokret ka četvoronošcu ne ostavlja mu priliku da mirno odluči da li uopšte želi da vam priđe i terate ga da odmah stupi u interakciju.

Neki od osetljivijih pasa u takvoj situaciji će se sklupčati i ostati nepomični, što se često pogrešno tumači kao dozvola za maženje. Nastavljanje sa takvom prinudnom interakcijom pas može ojačati uverenje da stranci nemaju poštovanja prema njegovom ličnom prostoru. To takođe pokazuje psu da u takvim situacijama nema šta da uradi, čak i ako se plaši…

Foto: Jutjub printskrin/Dogumentary TV

 

Nepotrebno pružate ruku da pomirišete

Ove životinje imaju izuzetno jak njuh. Ne moraju da imaju vašu ruku pod nosom da bi prikupili potrebne informacije! Mogu samo i da nanjuše vašu nogavicu, cipelu ili čak udahnu vaš miris sa udaljenosti od dva metra. Dopuštajući psu da prikuplja informacije na ovaj način, ne stresate životinju tako što ćete se nagnuti nad njom i posegnuti za glavom.

Stojeći mirno, u opuštenom položaju i ignorisanje kućnog ljubimca najbolji je način da vas upozna. Zahvaljujući tome, psić ima vremena da skupi hrabrost i shvati da mu ne predstavljate pretnju.

Foto: Profimedia

 

Šta ako ne želi sam da dođe? Možda jednostavno ne želi da kontaktira sa strancem. I na to ima pravo.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

(Krstarica)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".