Uskršnji post ove godine počinje 27. februara, trajaće do 15 aprila, a najduži je od četiri velika posta u pravoslavlju.

Duhovni post podrazumeva odricanje od grešnih i zlih misli, dok se telesni post odnosi na udržavanje od alkoholnih pića i hrane životinjskog porekla.

Prema verovanju, prva osoba koja je držala Uskršnji post bio je sam Isus Hrist, koji se dugo pre smrti uzdržavao od hrane i pića, nakon čega su njegovi sledbenici počeli da poste u susret Vaskrsu.

Uskršnji post je najstroži, a dozvoljava vino i ulje samo subotom, nedeljom i na Mladence, odnosno ribu na Cveti i Blagovesti, dok se svih ostalih dana posti "na vodi".

Foto: N. Karlić

 

 

Uskršnji post po nedeljama


Post u susret Vaskrsu je podeljen na sedam nedelja, a to su:

 nedelja Uskršnjeg posta – Čista nedelja (Todorova) – Ne kuva se, ne gori ognjište, jede se ranije pripremljena hrana.
 nedelja Uskršnjeg posta – Pačista nedelja – Posti se na vodi radnim danima, dok se za vikend jede hrana pripremljena na ulju.
 nedelja Uskršnjeg posta – Krstopoklona nedelja – Vernici se udržavaju svih iskušenja duha i poklanjaju se Časnom krstu.
 nedelja Uskršnjeg posta – Sredoposna nedelja – Vernici se posvećuju radu i ne izgovaraju ružne reči čak ni u šali.
 nedelja Uskršnjeg posta – Gluva nedelja – Vreme pokajanja i tišine, kada su zabranjeni zabava i slavlja.
 nedelja Uskršnjeg posta – Cvetna nedelja – Sedmica posvećena biljnom svetu i cveću, kada se veruje da ne treba sejati jer neće biti ploda. Prave se venčići od prolećnog poljskog cveća i vrbovih grančica.
 nedelja Uskršnjeg posta – Stradalna nedelja – Vernici provode poslednje dane pred Uskrs u molitvi i pokajanju. Prva tri dana se posti na vodi, Veliki četvrtak je razrešenje na ulje, a Veliki petak dan apsolutnog posta. U subotu se posti na vodi, a u nedelju, na Uskrs, vernici prelaze na mrsnu hranu.

Pored ovih pravila o praznovanju i ishrani, tokom Uskršnjeg posta važan je i savet mitropolita kijevskog Vladimira, koji je jedno prilikom govoreći o ovom postu poručio:

"U postu je najvažnije ne jesti jedan drugog!"

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs&