Danas će se preko regiona premeštati hladan front koji će donositi prolazno jak severozapadni vetar, padavine i zahlađenje, a u predelima preko 800mnv biće prolaznog snega. Dnevni maksimum između +4 i +13 stepeni Celzijusa.

Posle podne u severnim, a uveče i nad ostalim delom regiona postepeno razvedravanje te će noć ka nedelji biti dosta hladna i nad većim delom regiona koji je preko 500mnv treba očekivati pojavu slabog, ređe i umerenog mraza, uglavnom od -4 do -1 stepen Celzijusa. U nižim predelima uglavnom slab, najčešće prizeman mraz.

Ovako niske temperature mogu usloviti određenu štetu na procvetalim voćnim kulturama. U nedelju pretežno sunčano ali prohladno uz dnevni maksimum do +7 do +14 stepeni Celzijusa, dok će noć ka ponedeljku ponovo biti dosta hladna uz pojavu slabog mraza ponegde.

Početkom sledeće nedelje ka nama će u sklopu jakog ciklona sa centrom nad severozapadom Evrope priticati osetno topliji vazduh te će uslediti jačanje vetra južnog kvadranta. Duž Jadrana će biti juga, a na kopnu južnog vetra i tople košave. U utorak maksimum lokalno i oko +21 stepen Celzijsa, ali tog dana na jugu, jugozapadu i zapadu regiona naoblačenje koje će usloviti pojavu kiše i grmljavinskih pljuskova ponegde.

Ovo pogoršanje će biti posledica približavanja jakog, hladnog, fronta koji bi u noći ka sredi trebao usloviti sekundarnu ciklogenezu nad Jadranom. Od snage te ciklogeneze će zavisiti i jačina pogoršanja i snaga zahlađenje koje se očekuje u sredu.

Za sada je izvesno da će predeli regiona preko 800mnv imati snežne padavine, intenzivnije i dugotrajnije nego današnje, a u koliko je simulacija GFS-s preciznija uz jači sekundaran ciklona u noći ka četvtku i u četvrtak pre podne snega bi moglo na kratko biti i u nizijama, dok bi planine, posebno više mogle akumulirati i oko 20cm snega. U sredu vetar jak, severozapadni, a duž Jadana bura. Dnevni maksimum od samo +2 ponegde na severozapadu do oko +12 na jugu i jugoistoku rigiona ali će i tamo posle podne zahladiti.

Ovo pogoršanje je proalzno i posle hladnog jutra i prohladnog dana u četvrtak krajem sledeće nedelje sledi novo, jače otopljenje i za vikend bi maksimumi mogli biti i oko +18 stepeni Celzujusa.

Novo zahlađenje je moguće posle 20.03. ali o tome će se više znati tek posle 15.03.

Sumirano pred nama je tipično rano-prolećno vreme uz česte promene, zahlađenja i otopljenja. Planine će povremeno imati snežne padavine, a oko 15.03. one za sada nisu nemoguće ni u nizijama.

(Alo)

BONUS VIDEO: