- Svake godine se podsećamo na taj događaj i treba da je tako, posebno zbog naših mlađih generacija. Mi smo već govorili šta se desilo. To je bio jedan uobičajen ratni dan, međutim, negde u večernjim časovima borbena posluga kojom je komandovao Zoltan Dani uočila je da je u našu zon uništenja ušao avion za koji zaista nismo znali da je nevidljiv. Tražio je dozvolu za vatreno dejstvo koju je i dobio, ispaljena su dva projektila. Jedan je pogodio krilo aviona koji je zbog toga izgubio navigaciju i srušio se, a njegov pilot se katapiltirao - rekao je pukovnik Slaviša Golubović i dodao:

- Bili smo iznenađeni što smo baš taj avion oborili. Mi smo došli obučeni u taj rat. Te večeri kad je oboren F-117A istog trena je NATO komanda znala o kom se avionu radi.

Foto: N.Skenderija/Arhiva Novosti

 

- Oni su pokušali to da prikriju. NJihov portparol Kenet Bejkon je tvrdio da je avion pao iz neutvrđenih razloga, a odlično su znali da je pogođen raketom. To je bio kolektivan šok za njih. Mogli smo da oborimo F-16, ali ne bi se toliko o tome pričalo, jer je srušen koncept da je taj avion nevidljiv i povučen je iz operativne upotrebe aprila 2008. što je mnogo rano za jedan takav vazduhoplov. On se i danas pomalo koristi za obuku američkih pilota, ali to je daleko od njegove prave operativne upotrebe za koju je namenjen.

Dani tvrdi da je moral vojske bio na veoma visokom nivou.

- Kod nas je moral bio na visokom nivou, a pogotovo posle ovog događaja. Nakon obaranja F-117A, Dobili smo narađenje da možemo da napustimo taj položaj i da pređemo na susedni. Mi smo premeštanje za koje je inače potrebno minimum dva i po sata uradili za svega sat i po. Taj podatak govori da su odlučnost i elan naših vojnika, starešina i dobrovoljaca bili besprekorni.

A 2012. godine Dani se susreo sa neprijateljskim pilotom koji je upravljao avionom koji je njegova jedinica oborila, a evo kako je došao tu ideju.

Foto: EPA/D.Milovanović

 

- Mi smo snimili jedan dokumentarni film o tom obaranju koji se zove "21 sekund" i u tom filmu se pojavila mogućnost da se pronađe jedan audio snimak Intervjua tog pilota. StavilI smo to u dokumentarni film i reditelj je rekao neka ide taj audio snimak, a da ga moj sin i ja komentarišemo. Moj sin me je tada iznenadio pitanjem: Tata šta bi ti uradio da se sada sretneš sa tim pilotom?" Ja sam dugo razmišljao i rekao sam mu: Vodio bih ga na piće." Reditelj je tada viknuo: Rez! - rekao je Dani i dodao:

- Nekako ne ide da se sretneš sa agresorom koji je sejao bombe na tvoju zemlju i tvoj narod. Ali kasnije sam razmišljao. Imao sam prilike da se sretnem sa patrijarhom Pavlom. On mi je dao jednu njegovu knjigu o hriščanstvu. Pročitao sam je i tu se govori o tome da praštanje govori o nama, ne o onome kome praštamo. Duša koja prašta se čisti i biće spašena - priča Zoltan Dani i za kraj dodaje:

- Takođe, možemo da prikažemo jednu drugu sliku o nama, a ne onakvu kakvu su o nama prikazivali, da smo mi maltene iz džungle. Mislio sam hajde da pošaljemo poruku svetu da smo za kompromis, razumevanje, mir i da je porodica ono najvažnije. Do našeg susreta je došlo i napravili smo novi dokumentarni film koji je dobio mnogo nagrada na festivalima, pogotovo u Americi.

(Kurir)

BONUS VIDEO: