Rekao je da svi slučajevi protiv njega predstavljaju pokušaj da se osujeti njegova treća kandidatura za predsednika SAD, nazvavši to „ogromnim mešanjem u izbore u do sada neviđenim razmerama".

- Nikada nisam mislio da bi se tako nešto moglo dogoditi u Americi. Jedini zločin koji sam počinio je da neustrašivo branim našu naciju od onih koji žele da je unište - rekao je Tramp pristalicama okupljenim u njegovoj kući u Mar-a-Lagu u Palm Biču na Floridi.

Tramp, koji se kandidovao za republikansku predsedničku nominaciju 2024. godine, u utorak uveče je na Floridi održao relativno kratak govor, u trajanju od 25 minuta, u poređenju sa svojim skupovima koji ponekad mogu da traju i dva sata, prenosi Rojters.

On je kritikovao rad tužilaštva, ali nije pozvao na nove proteste svojih pristalica, navodi britanska agencija.

Foto: Tanjug/AP

 

Takođe, iako se očekuje da će se uskoro vratiti u kampanju, nije iznosio detalje o tome.

Svoj govor je posvetio najviše kritikama koje sugerišu da je optužnica protiv njega proganjanje političkih protivnika koji koriste pravni sistem kako bi pokušali da ga spreče da ponovo kao predsednik uđe u Belu kuću nakon izbora 2024.

Tramp je optužio okružnog tužioca Menhetna Alvina Braga da je hteo da ga uhapsi „pre nego što je saznao išta o meni”. Rekao je i da je sudija u ovom slučaju Huan Merčan „sudija koji mrzi Trampa”, ali nije ponudio nikakve dokaze kojima bi podržao svoju tvrdnju da su oni preduzimali svoje akcije kako bi osujetili njegovu kandidaturu za Belu kuću.

Foto: Tanjug/AP

 

Posebno je kritikovao rad specijalnog tužioca DŽeka Smita zbog istrage u slučaju sa poverljivim dokumentima, koji su iznešeni u Mar-a-Lago, nakon što je Tramp napustio Belu kuću početokom 2021., i koga je nazvao „ludakom” nekoliko puta.

Ranije se Tramp izjasnio da nije kriv na sudu na Menhetnu po 34 tačke optužnice za falsifikovanje poslovnih zapisa, pošto su ga tužioci optužili da je, između ostalog, organizovao plaćanja dvema ženama pre izbora 2016. kako bi sprečio objavljivanje njihovih seksualnih susreta sa njim.

Tramp je potom napustio zgradu suda na Menhetnu i uputio se ka svom imanju na Floridi.

Novo saslušanje tek u decembru

Sudija koji vodi postupak protiv bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa u NJujorku, zakazao je sledeće saslušanje za 4. decembar, otprilike dva meseca pre zvaničnog početka republikanskih primarnih izbora za predsedničku trku 2024. godinu, prenosi američki portal Hil.

Na decembarskom ročištu, sudija će odlučiti o očekivanim predlozima za odbacivanje slučaja, navodi američki portal.

Foto: Tanjug/AP

 

Stranačkim skupom u Ajovi 5. februara 2024, počeće primarni izbori republikanaca, a njihovi prvi predizbori u NJu Hempširu, zakazani su za 13. februar.

Očekuje se da će Tramp iskoristiti optužnicu protiv njega, kako bi pokušao da prikupi podršku među republikanskim glasačkim telom, sa tvrdnjom da je žrtva politički motivisanog krivičnog gonjenja, navodi portal Hil.

BONUS VIDEO:

TRAMP NAPUSTIO SUDNICU: Trenutak kad nekadašnji predsednik SAD odlazi uz velike mere obezbeđenja

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".