- Danas nad središnim, severnim i istočnim predelima promenljivo ili pretežno oblačno, ponegde uz prolaznu kišu ili pljusak, posebno u planinskom delu regiona gde će preko 800mnv i dalje biti pojave snega. Vetar slab do umeren, lokalno pojačan, severozapadni. Dnevni maksimum od oko +7 nad oblačnim delovima brdsko-planinskog prostora Srbije, BiH i Crne Gore do oko +16 na sunčanijem zapadu Hrvatske - napisao je Marko Čubrilo u detaljnoj vremenskoj prognozi za april.

U utorak pretežno sunčano i jaoš malo toplije, dok se u noći ka sredi očekuje premeštanje hladnog fronta svojom glanvinom istočnije do nas što bi uslovilo prolazno naoblačenje i ređu pojavu slabe kiše, pre svega nad severom regiona. Vetar u noći ka sredi nad severom Srbije u okretanju na jak, severozapadni. Dnevni maksimum u utorak od +12 do +18 stepeni Celzijusa.

U sredu promenljivo oblačno i uglanvom suvo ali će nad istokom Hrvatske, severoistokom BiH i Sbijom biti vetrovito uz umeren, lokalno i jak severozapadni vetar, posebno na istoku Srbije. Temperature nad zapadom regiona do oko +18 stepeni Celzijusa, ali će nad istokom i dalje biti malo ispod proseka, uglavnom od +9 do +14 stepeni Celzijusa, napisao je Marko Čubrilo u prognozi.

- U četvrtak će ka nam ispred hladnog fronta početi strujanje osetno toplijeg vazduha te će uz pretežno sunčano vreme nad središnjim i istočnim predelima maksimumi biti od +16 do +21, lokalno i oko +24 stepena Celzijusa, ali se na zapadu već posle podne očekuje naoblačenje koje će krajem dana doneti kišu i pljuskove - najavljuje Čubrilo.

Pogoršanje u noći ka petku

To pogoršanje će se u noći ka petku i u petak pre podne proširiti nad ceo region donoseći kišu i zahlađenje, dok će u petak tokom dana uz promenljivu oblačnost biti nestabilno uz smenu suvih perioda i pljsuskova koji ponegde mogu biti praćeni i grmljavinom, psoebno na istoku regiona.

Ponovo će zahladiti i na zapadu Hrvatske bi maksimum trebao biti samo oko +7stepeni Celzijusa, dok bi nad istokom regiona bio do oko +15 stepeni Celzijusa. U planinskom delu Hrvatske, BiH i severne C.Gore preko 800mnv ponovo pojava snega. Vetar će okrenut na umren, a u zoni fronta na kratko i jak severozapadni smer, navodi se.

U subotu kratkotrajna stabilizacija uz malo više maksimume i ređu pojavu pljuskova, ali već u nedelju i u prvom delu sledeće sedmice pod uticajem novog ciklona pretežno oblačno i relativno hladno uz čestu pojavu kiše, dok će u planiskom delu regiona koji je preko 800mnv ponovo biti snega. Maksimumi će biti uglavnom ispod proseka i trebali bi se kretati od +6 do +14 stepeni Celzijusa.

- Neko jače otopljenje za sada nije na vidiku, a postoji određena verovatnoća (za sada do oko 30 odsto) da posle 25. aprila usledi novo, jače, pogoršanje i zahlađenje - zaključuje Čubrilo.

(Kurir)

BONUS VIDEO: