Voditelj emisije „Zvezde Granda Specijal“, Siniša Medić, priznao je da su mu školski dani bili pravi pakao i za Grand prvi put govorio o vršnjačkom nasilju koji je doživeo u rodnoj Subotici.

Potrešen zbog pucnjave u školi „Vladislav Ribnikar“, kao i sve češćim pisanjima u međima o vršnjačkom nasilju, voditelj je u ispovesti za "Grand" otkrio da tek kada je probuđena svest o nasilju, shvata da je i sam bio žrtva u osnovnoj školi.

Sve je počelo u nižim razredima, a umesto da institucija odreaguje, Medić je naišao na nerazumevanje i omalovažavanje od strane učiteljice.

- Moja baka je živela u Nemačkoj i od nje sam često dobijao lepu garderobu, prelepe olovke, bojice, flomastere, školski pribor koji je tada bio drugačiji, nedostupan u našim krajevima. Sećam se koliku je mržnju tada imala prema meni učiteljica koja mi je uzimala te iste olovke iz Nemačke i davala male i dotrajale rekavši: "Ti sa ovim piši" - otvorio je dušu voditelj i nastavio:

Foto: ATA images

 

 

- Onda je bilo slikanje celog razreda, a ja sam došao u nekoj lepoj majici kao i sva deca, ali jedino mene je naterala da je skinem i da obučem đački mantilić. Takođe, prebacila me u drugi razred na nedelju dana, jer sam bio kao nestašan i napravila traumu jer me odvojila od svojih drugova.

Sećanje na osnovnu školu i danas mu budi neprijatnost zbog učiteljice za koju kaže da je otvoreno imala svoje miljenike i tako ga sputavala i omalovažavala. Ipak, danas nije tako.

- Kada sam napravio posao i kada god bi me videla u gradu, to su bile pohvale i oduševljenje sa njene strane, ali nikada do dan danas nisam zaboravio njene gestove gde je svesno neku decu, pa i mene sklanjala da pokažemo svoje talente - istakao je Medić, dodajući da ga nikad nije zaštitila, iako je znala da je u školi često meta vršnjačkog nasilja.

– U školi je bila grupa dečaka koja me je uvek čekala kada se menjaju smene, vukli bi me za garderobu, čak su mi jednom žiletom isekli majicu. Ona nije umela da me zaštiti. Par meseci sam morao da idem drugim putem da te iste vršnjake ne bih sreo – rekao je Medić i otkrio da se sve razrešilo intervencijom njegovog oca.

Foto: ATA images

 

 

- Umesto učiteljice moj otac je morao da reaguje. Popričao je sa dečacima koji su me maltretirali i tako prekinuo agoniju koja je duđe vreme trajala. Niko u to vreme od učiteljice pa do psihologa, nisu se bavili tim stvarima, tvrdeći da su to dečije igre koje sami moramo da rešimo – ispričao je Siniša koji i dalje ima traume iz detinjstva.

On je apelovao na sve roditelje da razgovaraju sa svojom decom, jer će tako najbolje shvatiti da njihova deca imaju neki problem koji ih tišti.

- Ako su roditelji temeljni u razgovoru, vrlo brzo mogu da vide da njihovo dete ima problem i da pokušaju da ga reše – rekao je i otkrio da se i njegova sestričina trenutno suočava sa vršnjačkim nasiljem.

– Vršnjačko nasilje je toliko sada zastupljeno da je moja sestra morala pre par nedelja da prebaci ćerku u drugu školu, jer je jedan decak stalno maltretira. Direktor ne reaguje, a psiholog je rekao devojčici da ništa ne priča mami jer će opet biti ljuta. To se prestrašne stvari koje se događaju u obrazovanim insitucijama – zaključio je voditelj za "Grand".

BONUS VIDEO: