U susret prazniku Svetog Vasilija Ostroškog (12. maja), juče je u mestu Mrkonjić u Popovom polju, otkrivena velika Božija blagodat. Kao uteha i nadahnuće vernicima u duhovnom životu, otkrivene su mošti Svete Ane (Anastasije).

Foto: Eparhija Zahumsko-hercegovačka

 

Pažljivo uklanjanje ploča, uz stručni nadzor i iskusne savete arheologa, lekara i prisutnih sveštenih lica, najzad otkriva čitav, neobično dobro očuvan ženski skelet, u pravilnom anatomskom položaju, ruku skrštenih na grudima i divne, zlatno-žute boje. Uz pojanje prokimena: „Kto Bog velij …“ i drugih prigodnih bogoslužbenih pesama i vaskršnjih tropara, prisutni pažljivo, deo po deo, vade kosti i polažu ih na belo platno. Nakon što su sve kosti izvađene, u svečanoj litiji bivaju prenesene od groblja do manastirskog hrama Svetog Vasilija (udaljenog par stotina metara) gde se, opet uz stručni nadzor arheologa i lekara, pristupa njihovom detaljnijem čišćenju, pranju u mlakoj vodi i pripremanju za naknadno pranje u belom vinu, premazivanje maslinovim i ružinim uljem i konačno polaganje u kivot u kome će biti pohranjene.

Foto: Eparhija Zahumsko-hercegovačka

 

- Nakon što su sve kosti izvađene, u svečanoj litiji bivaju prenesene od groblja do manastirskog hrama Svetog Vasilija (udaljenog par stotina metara) gde se, opet uz stručni nadzor arheologa i lekara, pristupa njihovom detaljnijem čišćenju, pranju u mlakoj vodi i pripremanju za naknadno pranje u belom vinu, premazivanje maslinovim i ružinim uljem i konačno polaganje u kivot u kome će biti pohranjene – navedeno je u saopštenju.

(Eparhija Zahumsko-hercegovačka)

BONUS VIDEO: