Jermenski premijer Nikol Pašinjan je na jučerašnjem sastanku u Moskvi pokrenuo pitanje Lačinskog koridora odnosno puta koji povezuje Jermeniju sa spornom teritorijom Nagorno-Karabahom, koja se nalazi unutar Azerbejdžana, ali je naseljena sa većinskim jermenskim stanovništvom.

- Izvinjavam se Vladimire Vladimiroviču, moram da odgovorim - rekao je Pašinjan koji je namršten slušao početno obraćanje azerbejdžanskog predsednika Ilhama Alijeva.

Prema njegovim rečima, Azerbejdžan blokira prolaz tim putem od sredine decembra, a Pašinjan smatra da koridor mora biti pod kontrolom ruskih mirovnih snaga.

- Azerbejdžan nije blokirao nijedan koridor. Nema potrebe da se trilateralni sastanak koristi za neosnovane optužbe - odgovorio je Alijev.

Lideri Jermenije i Azerbejdžana su se svađali nekoliko minuta sve dok se Vladimir Putin nije umešao i prekinuo raspravu.

- Sada ćemo imati priliku, kao što smo se i dogovorili, da o svemu razgovaramo smireno i nadam se da ćemo postići neke dogovore koji će promeniti situaciju, ne samo između Jermenije i Azerbejdžana, nego i u celom regionu - naglasio je Putin.

Jermenski premijer Pašinjan, podsetimo, saopštio je juče da su se dve države dogovorile oko međusobnog priznavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta, uključujući i sporni Nagorno-Karabah.

Foto: Profimedia

 

Podsećanja radi, lokalno jermensko stanovništvo je 10. decembra 1991. godine proglasilo nezavisnost od Azerbejdžana i osnivanje Nagornokarabaške Republike koju, međutim, nije priznala nijedna država ili međunarodna organizacija na svetu.

Jermenija i Azerbejdžan su u sukobu tri decenije i vodili su dva teška rata oko Nagorno-Karabaha. Poslednjih meseci obe strane su izrazile sve veću spremnost da potpišu trajni mirovni sporazum, ali sukobi se i dalje nastavljaju.

BONUS VIDEO:

PROSLAVA DANA POBEDE U VLADIVOSTOKU: Parada u čast 78 godina od kraja Drugog svetskog rata

(Kurir)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".