Kralj Euristej je imao još samo jedan pokušaj, zbog toga je rešio da Herkula pošalje u podzemlje kako bi tamo kidnapovao psa čuvara po imenu Kerber. 

Kerber nije bio običan pas, već zver koja je čuvala ulaz u Had, mesto na kome prema mitologiji duše svih preminulih bili oni dobri ili loši odlaze.

Prema Apolodorovim rečima, životinja je bila čudna mešavina nekoliko stvorenja - imao je tri pseće glave, zmaja u repu i glave zmija po celim leđima. Dok drugi izvori navode da je on imao i više glava, pa su brojke neretko stizale i 50. 

NJegovi roditelji su bili polužena poluzmija Ehidna i čudovište Tifon sa stotinu glava zmija na svojim ramenima kog su se i bogovi sa Olimpa plašili. Stoga ne čudi da je on bio opasna zver koja je rado puštala mrtve u podzemlje ali je bio striktan kada je izlazak napolje bio u pitanju - to nije bilo moguće.

Foto: Vikipedija/Javno vlasništvo

 

Imajući to u vidu, Herkul je pre silaska preuzeo neke mere predostrožnosti, jer kako je i sam znao ovo je bilo putovanje sa kog se ni jedan smrtnik nije vratio. Otišao je u Elefsinu i tamo potražio sveštenika Eumolpa koji je započeo ono što je poznato pod imenom Eleusinske misterije. 

To su u stvari bili sveti verski obredi koji su obeležavali poklonici kulta grčkkih boginja - Demetre i Persefone. Jer su prema narodnom verovanju oni koji su spoznali tajne ovih misterija imali sreće u drugom svetu. 

Foto: Vikipedija/Javno vlasništvo

 

Potom je Herkul otišao u mesto koje se zove Taenarum i kroz duboku pećinu prošao do Hada. Na svom putu je naišao na razna čudovišta, druge heroje i duhove, a uspeo je i da se takmiči u rvanju. Kada je napokon pronašao gospodara podzemlja pitao ga je da mu preda svog vernog čuvara, ali mu je on rekao da može slobodno da ga povede na svetlost dana sa sobom ako uspe da ga savlada samo uz pomoć svojih mišića. 

U blizini jedne od pet kapija podzemlja po imenu Aheron, Herkul je spazio Kerbera. Neustrašiv kako mitologija kaže da je bio, bacio se na njega i obmotao svoje ruke oko sve tri glave. Ali, zmaj iz Kerberovog repa je napao starogrčkog heroja i krenuo da ga grize. Borba se nastavila i odjednom pas čuvar se pokorio.

Foto: Vikipedija/Javno vlasništvo

 

Tog trenutka, Herkul je krenuo odmah ka kralju Euristeju i odveo mu životinju koju je tražio za poslednji zadatak. Za razliku od drugih stvorenja sa kojima se sin Zevsa susreo, Kerber je bezbedno vraćen u Had gde je nastavio svoj stari posao. 

BONUS VIDEO:

AKO NISTE ZNALI, OVAKO SE BERE ANANAS: Snimci sa poznatih polja u Kini

(Nacionalna geografija)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".