Srpski kralj Petar Karađorđević (1844-1921) proveo je u egzilu veći deo života. Tokom boravka u Parizu 1880-ih godina upoznao je tamo dvojicu crnogorskih vojvoda, rođaka knjaževske dinastije Petrović-NJegoš. Na poziv pomenute dvojice Šaka i Boža Petrovića-NJegoša, Petar Karađorđević obreo se u Cetinju gde je upoznao knjaza Nikolu i njegovu porodicu. Susret sa knjazovom najstarijom ćerkom Zorkom pokazao se kao sudbonosan. Princ Petar ubrzo se uz blagoslov crnogorskog vladara oženio njom, i time ojačao svoje političke pozicije u nadi da će jednog dana zasesti na srpski presto.

Iako se ne može reći da je taj brak iz čisto političke računice, među njima je postojala jaka ljubav, i pored vidne razlike od 20 godina. U istorijskom pamćenju srpskog naroda sinovi Đorđe i Aleksandar ostali su poznati podjednako kao i Aleksandrovo potomstvo, dok se o njihovoj starijoj sestri Jeleni i njenom potomstvu dosta manje zna. 

Foto: Vikipedija

Nakon smrti majke Zorke o njoj su brinule tetke Anastasija i Milica, ćerke knjaza Nikole. Zajedno sa njima živela je u Petrogradu. Studirala je medicinu na univerzitetu u Sankt Peterburgu. Godine 1910. upoznala je kneza Ivana Konstantinoviča, rođaka carske porodice Romanov, za koga se i udala sledeće godine.

Jelena Karađorđević i Ivan Romanov imali su dvoje dece. Sina Vsevoloda Ivanoviča i ćerku Jekatarinu Ivanovnu (rođenu 1915. godine).

U jeku revolucionarnih dešavanja u Rusiji, Jelena je doživela veliku tragediju, jer joj je suprug Ivan preminuo 1918. godine Pre svoje srmti suprug je zamolio Jelenu da se vrati njihovoj deci koja su bila kod Jelenine zaove. Na putu boljševici su zarobili Jelenu. U oktobru iste godne švedske diplomate su dobili dozvolu da prime u Švedsku Jeleninu zaovu sa njenom i Jeleninom decom. Jelena je dalje ostala zarobljena, sve dok je nisu pronašli norveški diplomati. Prebačena je u Kremlj da bi 1919. dobila dozvolu da otputuje za Švedsku. Jelena se sa decom preselila u Nicu u Francuskoj gde je ostala do kraja života. Više se nije udavala, živela je povučeno sve do smrti 1962. godine u Nici. Jedno vreme nakon Prvog svetskog rata provela je i kod brata u Jugoslaviji.

Foto: Vikipedija

NJena ćerka Jekatarina bila je inače poslednji član porodice Romanov koja je rođena u carskoj Rusiji. Od 1937. do 1945. godine živela je kod majčine tetke kraljice Jelene Savojske (ćerke knjaza odnosno kralja Nikole). Tamo se i udala za italijanskog diplomatu Rožera Farasa di Vilaforesta (1909-1970). Imali su troje dece: Nikoleta, Fiametu i Đovanija. 

Fiameta Faras (rođena u Budimpešti 1940. godine) imala dva braka. Iz prvog sa Viktorom Karlosom Arcelusom ima sina Viktora DŽona Arselusa (1976).

Upravo on, ostvario je zavidnu glumačku karijeru u SAD-u. Završio je glumu i krajem 1990-ih kao veliki talenat otpočeo karijeru u pozorištu. Naredne decenije oprobao se u pozajmljivanju glasova za brojne mjuzikle i crtane filmove: Winx Club, Yu-Gi-Oh, Rent, Good Vibrations, Wickeda.

Foto:Profimedia

 

Najveći uspeh do sada postigao je u filmovima "Netfliks" produkcije. Poznata je njegova uloga Lukasa Godvina u TV seriji "House of Cards (2013-2016), i DŽeja Vitmana u seriji "CBS Madam Secretary" (2014-2019).

Viktor često daje intervjue za američke medije, ali do sada nije poznato da je ikada govorio o svojoj biološkoj povezanosti sa srpskom dinastijom Karađorđević i kraljem Petrom. 

BONUS VIDEO: