Svojevremeno, Beki je imao problem prilikom kupovine stana u Beogradu, zbog činjenice da je poreklom Alabanac. O ovoj situaciji, koja je pevača potresla, iako je naposletku uspeo da je reši, pisao je daleke 1991. godine časopis "Sabor". Tekst prenosimo u celosti:

Taman kada je pomislio da su svi njegovi problemi rešeni, Beki Bekić se suočio sa neprijatnom stvarnošću. Ne, nisu u pitanju tipični pevački problemi sa pločama, tiražima i reklamom, već se pred Bekija isprečio stambeni zakon. Posle deset godina života i rada u Beogradu Beki je kupio stan u naselju Borča. Zapravo skpio je toliko novca da kupi garsonjeru. Za prijatelje je upriličio naselje, a kada je trebalo da se to reguliše i zakonskim papirima, dobio je "odbijenicu". U odgovoru republičkih pravosudnih organa pisalo je "da nije dozvoljeno zaključenje ugovora o prometu nepokretnosti, jer se na predmetnoj nepokrenosti, jer se na predmetnoj nepokretnosti menja nosioc prava svojine u korist lica druge nacionalnosti, što posredno i neposredno utiče na promenu nacionalne strukture i izaziva nespokojstvo i nesigurnost kod građana druge nacionalnosti"!

Foto: ATA images

 

- Nikad nisam krio da sam Albanac - kaže Beki. - Ali, uvek sam isticao da sam poreklom iz Gusinja u Crnoj Gori. Jugoslovenski sam orijentisan i teško mi je palo ovakvo gledanje republičkih vlasti. Čuo sam za taj zakon, ali kada mi je stiglo zvanično obaveštenje preko advokata, plakao sam kao dete. Pa zar u Beogradu, gradu u kojem sam sve postigao, ali i kojem sam mnogo dao, da nemam prava da kupim stan?

Srećom po Bekija svako pravilo ima i izuzetaka, pa je i on u međuvremenu dobio crno na belom dokumenta o vlasništvu. Ali, ovo iskustvo prilično ga je uzdrmalo. Predrasude o njemu, verovatno zbog pravog imena Behljulj Behljuljević, nastavljaju se...

- Evo, izašla mi je nova ploča, a muzički urednici me odmah pitaju "ima li na njoj islama"? Pobogu, ljudi, pa zašto to niko ne pita DŽeja, Kebu i druge pevače?

Foto: Reprint Sabor

 

Izgleda da je Beki prilično baksuzan. Kako god da radi, nekome se ne dopadne. Na estradi je već duže vreme anegdota kako su Bekija svojevremeno sa jednog vašara priveli u miliciju kao "srpskog nacionalistu" Naime, Beki je pevao pesme "Vojvodo Sinđeliću", "Ko to kaže Srbija je mala" i nekim "savesnim" milicionerima je to zasmetalo. A kada se ispostavilo da je "srpski nacionalista" poreklom Albanac, brže bolje su ga pustili i izvinili se zbog greške.

Možda i pesma sa nove ploče "Život je tamnica" nekome deluje zloslutno i nepodobno?

- Možda to i jeste crna pesma, ali sada je i crno vreme. Pa i jeste život tamnica. Samo, inspiraciju za pesmu dobio sam posle jednog sna, a ne iz stvarnosti. Sanjao sam pokojnog oca i posle buđenja zapisao sledeće reči: "život je tamnica, život je tamnica, snovi ostaše samo, sanjam te često i naše mesto, sve ređe odlazim tamo!" Raduje me što sam u Sarajevu čuo kako se pesma peva u kafanama. To mi je pravi pokazatelj da će stići i do radio i TV slušalaca i gledalaca.

Foto: ATA images

 

Beki spada u nesebične ljude. Umesto da najlepše pesme zadrži za sebe, on ih daje drugim pevačima. Tačnije pevačicama. Šta će čovek, kada je slab prema lepšem polu. NJegove pesme snimile su Biljana Jevtić, Nada Topčagić, Zlata Petrović, Sonja Rajković, Zorica Todosijević...

- Meni je najvažnije da pesma prođe, a najmanje je važno da li je ja pevam. Ja sam navikao da čekam, pa ću valjda jednog dana i za sebe ostaviti neki hit. Samo, u problemu je u tome što lakše osetim šta drugima leži i šta je ono pravo.

BONUS GALERIJA: Slike iz albuma Slaviše Vujića

* Nportal.rs zbog vas daje novi život tekstovima iz bogate novinske arhive "Novosti", a ovaj članak je izašao u "Saboru", 16. decembar 1995. godine. *

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".