Vrednost droge koja je trebala dalje biti kamionskim putem transportovana u zemlje Evropske unije, procenjuje se na 20 miliona evra. Da je uspela da dođe do krajnjih korisnika, jer se tom prilikom ujedno i povećava njena masa, težina bi im se upetostručila pa samim tim i finalna zarada koja bi dosegla enormne iznose.

Naime, prve važne korake u otkrivanju te velike količine kokaina pristiglog iz zemalja južne Amerike dali su psi – carinska njuška Daks, a potom i Kastro, njegov četvoronožni kolega iz PU primorsko-goranske.

Upravo oni su, radeći svoj posao njuškanja kontejnera pristiglih na terminal u luku Rijeka u martu, dali do znanja carinicima i policajcima da prvi od pet sumnjivih kontejnera sadrži nešto za što je utreniran da detektuje.

Načelnik PNUSKOK-a Mario Kovač i pomoćnik upravnika za Sektor mobilne jedinice Carinske uprave Predrag Juratovac nisu skrivali zadovoljstvo odrađenim poslom.

Foto: Profimedia

 

- Tokom februara, marta, aprila i maja ove godine, Carinska uprava je u saradnji s policijom sprovela redovne aktivnosti u cilju suzbijanja krijumčarenja droge, a naglasak je bio na promet kontejnera u riječkoj luci. Pregledali smo pet konkretnih pregleda uz upotrebu službenog psa i s konkretnim tehničkim sredstvima. Veliki doprinos je dao upravo službeni pas koji je pregledom kontejnera pokazao interes na određenim delovima kontejnera. Potom su carinski službenici na mestu koje je označio pas, uklonili metalnu oblogu i uočili sadržaj koji tu ne bi trebalo da se nalazi, a koji je bio sličan paketima koji se koriste prilikom krijumčarenja droga. Obavestili smo nadležno državno tužilaštvo. Ali ovo nije kraj. I dalje se sprovode ciljane izvidne radnje u smeru daljnjih istražnih radnji – kazao je Juratovac.

Prvi čovek PU primorsko-goranske Hari Brnad podseća da je njegova policijska uprava poslednjih godinu dana zaplenila blizu 900 kilograma kokaina uključujući zadnju zaplenu.

- To je kokain visoke čistoće, a zavisno od pošiljke možemo reći da kvalitet odnosno čistoća varira između 80 i 90 posto. Zaplenjenih 745 kilograma vredi oko 20 miliona evra, a kad krene u uličnu prodaju droga se kasnije meša i masa se povećava pet puta. Zamislite kolika je to količina droge i koliki je ovo udarac kriminalnim grupama koji smo im naneli – otkrio je načelnik riječke policije Brnad.

Napominje i da luka Rijeka nije ništa posebna što se zaplena tiče niti je Hrvatska u tom delu specifično posebna jer se u poslednje tri godine beleži porast zaplena po celom Mediteranu.

- Ali i na tržištu se beleži povećanje proizvodnje kokaina. Hrvatska nije prva luka ulaska droge u Evropu nego su to druge zemlje poput Malte. Kako raste proizvodnja tako raste i plasman. Naša poruka svim krijumčarima je jasna – nećete to raditi ovde – zaključio je Brnad.

Čelni ljudi policije i carine nisu otkrili odakle su stigle pošiljke u kojima je zaplenjen kokain. Kažu, međutim, da "pošiljke stižu iz različitih država, uglavnom iz severne Amerike jer su Kolumbija, Bolivija i Peru najveći proizvođači droge koja se krijumčari potom u sve značajnije luke".

- Ove pošiljke nisu došle iz jedne luke, a po Evropi uvek bude jedna ili više tački pretovara. Kriminalne grupe kokain vade tamo gde procene gde im je najsigurnije – rekli su na kraju.

(Jutarnji list)

BONUS VIDEO:

Snimak filmske akcije policije u Nišu - drogu držali u cegerima, puna kuća marihuane

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".