Direktor RHMZ-a prof. dr Jugoslav Nikolić otkriva kakvo nas vreme čeka u julu i avgustu, obzirom na to da se poslednjih dana spekuliše da ovo leto neće imati toplotnih talasa koji će trajati kao prošle godine.

- Očekuje se prosečno topao jul za srednjom maksimalnom temperaturom od 27 do 29 °S u nižim predelima (i od 17 do 21 °S na planinama).  Prognozira se od 9 do 14 tropskih dana sa maksimalnom temperaturom preko 30 °S, dok će količina padavina biti u intervalu od 45 do 100 mm, a lokalno i više usled očekivanih konvektivnih razvoja. Prošlo leto je u Srbiji bilo treće najtoplije u istoriji merenja, te očekujemo da će ovo leto biti manje toplo u odnosu na prethodno, ali toplije u odnosu na leta 50-tih i 60-tih godina XX veka, koja su u proseku imala za 2,6 °S nižu temperaturu u odnosu na sadašnja leta. Jul mesec obeležiće i suficit padavina, odnosno pljuskovi i grmljavine će biti češća pojava u odnosu na prethodna 2 leta tokom kojih je u julu zabeležena suša.

Postavlja se pravo pitanje da li ćemo i tokom jula i avgusta morati da nosamo kišobrane.

Foto: N. Fifić/Profimedia

 

Nikolić ima odgovor na to: 

- Jun mesec obeležile su ekstremne količine padavina, naročito južno od Save i Dunava, koje su u pojedinim delovima centralne Srbije (pre svega Pomoravlja) imale ukupnu količinu veću od 200 - 250 mm. Iako se promenljivo vreme uz smenu sunčanih intervala i pljuskova sa grmljavinom očekuje i u julu, ukupna količina padavina i rasprostranjenost grmljavinskih razvoja biće manja nego u junu, dok se duži stabilni, suvi i natprosečno topli periodi očekuju u drugom delu leta (naročito u avgustu, ali i početkom septembra) kada su prognozirane srednje maksimalne temperature od 29 do 31 °S i kada će biti znatno manje padavina u odnosu na početak leta. Prognozirani opseg maksimalnih temperatura odnosi se na niže predele, dok će na planinama prosečne vrednosti biti od 18 do 24 °S.

(Alo)

BONUS VIDEO: