U tim momentima svi su osetljivi na svaki detalj. Puno je obaveza ali i izražene potrebe da se sve organizuje što bolje i protekne u redu. Ako tu nešto krene po zlu, posledice su vidljivije i bolnije nego na bilo kom drugom mestu.

Znajući sve to, Damir i Đorđe Petrović su pažljivo pripremali sahranu svoje majke Smilje, pišu Nove apatinske novine. Na vreme su, kažu, znajući da je majčino telo dosta teško, obezbedili četvoricu jačih prijatelja da guraju kolica sa sandukom (čak se i dogovorili koji će na koju stranu da stane, kako bi adekvatnije raspodelili težinu prilikom spuštanja u raku).

Pripemili su i ikebanu za poklopac sanduka (koja se negde zagubila među vencima), uredili, kako navode, dosta zapuštenu kuhinju, kao i toalet, mada su smatrali da to ne bi trebalo da bude njihova obaveza ali, vele, nisu imali izbora...

Ali dosta toga je krenulo naopako...

Foto: N.Skenderija/Novosti

 

- Dogodilo se i nešto preko čega ne možemo da pređemo i zbog čega smo se i odlučili za tužbu. Naime, iako smo, zbog težine tela pokojnice, pripremili za spuštanje kovčega u raku četvoricu naših prijatelja, dvojica radnika JKP su insistirali da im je dovoljna pomoć samo jednog od njih - priča Damir:

- Prilikom spuštanja, kovčeg se zaneo, zakačio deo zemlje, usled čega je došlo do njenog obrušavanja. Pritom poklopac udara o betonsku ivicu spomenika, toliko jako da smo pomislili da je telo pokojnice ispalo iz sanduka, na šta je jedan od radnika, na zaprepašćenje prisutnih, glasno prokomentarisao: "E, sada je pala na dedu!" Došlo je i do pucanja šrafa na poklopcu, što su radnici ignorisali i sanduk ostavili tako ukošen na odronjenoj zemlji, na dnu rake.

Kaže da je odmah zamolio brata da prijatelje uputi u restoran gde se održava podušje, kako to ne bi gledali.

- Ja sam sa nekolicinom rođaka i prijatelja ostao pokušavši da ubedim radnike da sanduk ne može tako da ostane. Uz negodovanje izvadili su sanduk, stavili ga sa strane, jedan od njih je ušao u raku i iz nje izbacio na desetine lopata zemlje, nakon čega je sanduk spušten u raku u redovan, vodoravan položaj.

Dodaje da je pored humke, na koju su bili nabacani venci i buketi, ostala gomila zemlje koja nije sklonjena ni narednog dana, te da su brat i on bili prinuđeni da sami urede grob svojih roditelja onako kako treba.

Ističu i da im je, bez obzira na to, uredno ispostavljen račun i za usluge koje im nisu pružene ili nisu adekvatno odrađene, kao što su pomenute spuštanje posmrtnih ostataka, zatvaranje rake i izrada humke.

U dva navrata pokušavao je Damir da dođe do direktora JKP "Naš dom", ali nije uspeo. Primio ga je tehnički direktor koji mu je, kako kaže, rekao da je sve što može da dobije - izvinjenje, te da će se taj problem rešavati unutar firme "u smislu disciplinske odgovornosti zaposlenih", te da je porodicu preminule zadesila "najgora kombinacija postupajućih radnika".

Na upućenu opomenu pred tužbu, Petrovići su dobili odgovor JKP "Naš dom", putem punomoćnika. Između ostalog navedeno da je učestvovanje samo dva radnika u postupku sahranjivanja "uobičajena praksa" na apatinskom groblju i objasnili kako je došlo do problema sa spuštanjem sanduka u raku:

- Tip serklaža porodičnog groba je takav da izabrani sanduk ne može da prođe kroz otvor bez manevrisanja u raku, tako da je jedini način polaganja kovčega u raku da se taj postupak izvede konusno, odnosno tako što prvu u raku ulazi jedan deo kovčega, a potom drugi deo jer se samo tako kovčeg može položiti u vodoravan položaj, a postupak je uobičajen kod ove i sličnih situacija - navedeno je u odgovoru JKP „Naš dom", uz zakljucak da za zahtev za isplatu štete, nema osnova.

(Nove apatinske novine)

BONUS VIDEO: