Mihej je jedan od najvećih proroka pravoslavlja. On je gotovo ceo život proveo propovedajući svojim sunarodnicima o Bogu i proklinjao ih što su usvojili pogane običaje neznabožačke. Smatra se velikim protivnikom tadašnjih i tamošnjih vlastodržaca.

Prema predanjima prvo je predvideo da će zbog idolopoklonstva biti uništena prestonica izrailjskog carstva Samarija, a zatim Jerusalim, a onda se to i dogodilo kada Samariju razore Asirci, a Jerusalim Haldejci, a onda saopštio radosnu vest da će se Isus Hristos roditi u Vitlejemu.

Foto: SPC

 

 

Po nekim crkvenim tumačenjima prorok Mihej je skončao prirodnom smrću, ali po drugoj verziji mnogima se nije svidela Mihejevo proročanstvo da će ''Jerusalim biti gomila kamenja'' pogotovo caru Judinu i ostalom narodu judejskom. 

Ipak na osnovu nekih pominjanja Miheja II u knjizi proroka Jeremije, postoji i mišljenje da nije ubijen nego da je u miru skončao posle bogougodnog života, u svojoj postojbini, selu Morasi.

Veruje se da na današnji dan ujutru treba da se ode u crkvu i pomoli se ovom svetitelju, a da će on svakoga ko mu se obrati čista srca da zaštiti od zla i njegov dom da sačuva od nesreće.

Tropar

Proroka Tvoga, Miheja, uspomenu Gospode slavimo, zato Te molimo, spasi duše naše.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs&