Dvoje radnika, čija imena nisu obelodanjena, osumnjičeno je da je napravilo "nepopravljivu štetu na strukturi" građevine koja se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine.

 - Dvoje osumnjičenih trenutno se nalazi u pritvoru u skladu sa zakonom. Ovaj slučaj nastavljamo da istražujemo - rekli su u policiji Šansija.

Nepopravljiva šteta

Biro za kulturne relikvije Šansija saopštilo je da je uništena značajna deonica Kineskog zida.

 - U pitanju je relativno netaknuta deonica Kineskog zida od ogromne važnosti za istraživače - naveli su iz biroa.

Uništena deonica nalazi se na oko šest sati vožnje zapadno od Pekinga i datira iz doba kineske dinastije Ming, koja je vladala zemljom od 14. do 17. veka. Fotografije i snimci sa mesta uništenja prikazuju zid koji je presečen prašnjavim putem, na kojem se vide tragovi kopanja bagera i prolaska vozila.

Kineski zid je, inače, najprepoznatljiviji nacionalni simbol Kine i predstavlja jednu od najvećih turističkih atrakcija u toj zemlji. Zid sa osmatračnicama dugačak je više od 21.000 kilometara i jedina je građevina na Zemlji koja se može videti sa Meseca. Veruje se da je gradnja zida, koji je podignut kao odbrana od nomadskih plemena, započela u trećem veku i da je nastavljena vekovima kasnije. Najveća deonica napravljena je u vreme dinastije Ming, odnosno između 14. i 17. veka.

Mali deo očuvan

Samo 6.259 kilometara, odnosno manje od deset odsto zida izgrađenog tokom vladavine Minga, dobro je očuvano. Građevina se, naime, urušava kako zbog prirodnih faktora, tako i zbog ljudi. Na primer, u provinciji Šansi ljudi decenijama kradu cigle od kojih se sastoji zid. Naročito su tokom 1970-ih građani masovno odnosili cigle Kineskog zida i njima gradili svoje kuće.

BONUS VIDEO:

MAMA NAJBOLJE ZNA: Dindin džinovska panda brine o svom novorođenom mladunčetu

(Informer)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".