Loše vesti već duže vreme dolaze nam sa tržišta"crnog zlata". Već neko vreme cene goriva u Srbiji bile su veće iz nedelje u nedelju, a trend je pratio rast i kretanje cene barela na svetskim berzama.

Barel je na londonskom tržištu do skoro bio 75 dolara, a tokom prethodnih nedelja cena je "otišla" na nivo od oko 90 dolara, što je bila najviša cena od januara ove godine. Cena je potom prethodnih dana došla i do 94 dolara, a jutros je barel na evropskom tržištu nadomak 95 dolara. I tu nije kraj lošim vestima.

Goldman Sachs: Cena nafte bi uskoro mogla "skočiti" na 107 dolara!

Cene nafte mogle bi se popeti na trocifrenu vrednost do sledeće godine ako Rusija i Saudijska Arabija ne povuku svoje agresivne rezove isporuke, upozorio je Goldman Sachs svoje klijente.

Banka na Wall Streetu je uzela u obzir mogućnost visokih cena nafte mnogo pre nego što su Rusija i Saudijska Arabija objavile ranije ove nedelje da produžavaju smanjenje proizvodnje do kraja 2023. Ta je najava već podigla cene goriva i sirove nafte Brent iznad 94 dolar za barel za prvi put u 10 meseci. Brent sirova je referentna svetska cena nafte i proizvodi se u Severnom moru.

Posledice visokih cena vidi i američko tržište. Inflacija u SAD u avgustu je dostigla nivo od 3,7 odsto, prvi mesečni rast od juna 2022. godine, izazvan prvenstveno višim cenama energenata, koji su skočile za čitavih 10,5 odsto za mesec dana. Rusija i Saudijska Arabija su smanjivanjem svoje prozvodnje glavni krivci za rast cena nafte do desetomesečnog maksimuma od 94 dolara.

Veće i akcize na gorivo u Srbiji

Domaći faktor koji će uticati na cenu goriva u Srbiji već od oktobra jesu akcize. Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama, kojim je predloženo povećanje specifičnih iznosa akcize na derivate nafte, duvanske prerađevine i alkoholna pića, kafu i tečnosti za punjenje elektronskih cigareta za 8 odsto u odnosu na važeće iznose akciza.

To praktično znači da će akciza na benzin biti povećana za 4,63 dinara za litar i iznosiće 62,47 dinara, na dizel bi trebalo da iznosi 4,76 dinara i biće 64,24 dinara, a na tečni naftni gas TNG bi trebalo da bude povećana za 3,61 dinar po kilogramu i da iznosi 48,78 dinara. Inače, akcize na benzin sada iznose 57,84 dinara, na dizel 59,48, a na TNG 45,16 po kilogramu.

Sada je pitanje samo da li će proizvođači veću akcizu prebaciti i na cenu koja ide prema potrošačima.

(Blic)

BONUS VIDEO: