Beogradska premijera filma "Što se bore misli moje" Milorada Milinkovića, održaće se večeras u MTS dvorani.

Ovo ostvarenje govori o ubistvu kneza Mihaila Obrenovića, kao i događajima koji su neposredno prethodili samom tragičnom činu. U pitanju je politički triler po scenariju Milorada Milinkovića i Dragoljuba Stojkovića o atentatu na jednog od naših najvećih vladara koji se 1868. godine dogodio na Košutnjaku.

Glavna uloga poverena je Draganu Mićanoviću, koji je na premijeri filma u Kragujevcu, povodom obeležavanja dve veka od rođenja kneza Mihaila, govorio o ovom ostvarenju.

Foto: N. Skenderija

 

 

Kako je glumac tada otkrio potrudili su se da informišu na najbolji mogući način, a najpotresniji momenat bio je atentat na košutnjaku.

- Kad radite istorijske ličnosti i teme, jedino mesto gde možete da pronađete adekvatnu literuturu su muzeji. Dosta smo koristili literturru. Išli smo u Muzej grada Beograda, gde su nam pokazali njegove lične predmete. Tu smo ostali zapanjeni kada smo videli odelo u kom je ubijen. Kad vidite takve stvari to može da bude potresno. Meni lično je bilo. Ubijen je na surov način i to popričično govori o vremenu koje smo trebali da prikažemo u filmu - započeo je Mićanović.

Državnik sa posebno izraženom umetničkom crtom autor je pesme "Što se bore misli moje", po kojoj je i nazvan film.

Foto: ATA images

 

 

- Teško da možemo realno da sagledamo da li su ga ljudi u to vreme razumeli. Sigurno da je imao svoje poklonike i ljude koji su ga voleli. Način na koji je ubijen i zaverenici je neverovatan. Ne možemo realno da sagledamo, bar ne ja, sa ove vremendke distance šta bi bilo da je preživeo. Bio je vrstan pesnik, vezan za kulturu i umetnost. Iz tog perioda imate njegove fotografije, što nije bio čest slučaj. To smo isto prikazali u filmu, kao jedan interesantan detalj - ispričao je glumac i dodao:

- Dao je 5.000 dukata za Narodno pozorište. I to svojih! Sagradio je prelepo pozorište. I danas kad uđete u Narodno pozorište osećate se kao da ulazite u hram kulture.

Foto: ATA images

 

 

Istorijske ličnosti neretko obeleže karijeru glumaca, a Dragan Mićanović najpoznatiji je publici po roli filozofa Mihajla u filmu "Lajanje na zvezde".

- Glumac može samo da se pomeri sa strane i vidi rezultat. Mihajlo iz (filma) "Lajanje na zvezde" je lik po kome me publika i danas najviše pamti. Da li će neki drug lik skloniti sa pijedestala Mihajla stvarno ne znam. Nije do meni i ne bavim se tim - zaključio je Mićanović.

Uloge ostalih istorijskih ličnosti igraju istaknuti glumci Miloš Timotijević, Nebojša Dugalić, Nataša Ninković, Aleksandar Srećković Kubura, Tamara Krcunović, Zoran Cvijanović, kao i glumci mlađe generacije: Luka Grbić, Jana Ivanović, Maja Čampar, Stojša Oljačić i drugi.

(Kurir)

BONUS VIDEO: