Ovaj svetac poznat je kao Pretpraznik Vozdviženja, jesenjeg Krstovdana

Kornilije je bio iz Rima, a krstio ga je apostol Petar. Smatra se da je bio prvi neznabožac, koji je stupio u crkvu Božju.

Nakon krštenja Kornilije ostavlja sve i kreće za apostolom Petrom. Kasnije ga je Petar postavio za episkopa u neznabožačkom gradu Skipseosisu, gde je Kornilije pretrpeo mnoga mučenja radi Hrista i propovedanja vere.  Dalje predanje kaže kako je njegova vera bila toliko jaka da je ni vojnici nisu slomili fizičkom silom. Verom je uspeo da sruši hram Apolonov i krsti kneza grada, Dimitrija, kao i 300 drugih neznabožaca.

Foto: Srpsska Pravoslavna Crkva

 

 

Preminuo je mirno do kraja života pripovedajući o veri.

NJegov grob je vremenom zaboravljen, a verovanje kaže da se ovaj svetac javio episkopu Troadskom Siluanu kako bi mu rekao gde mu je grob da bi na tom mestu podigli crkvu. Episkop to izvrši uz pomoć bogatog građanina Evgenija.

Predanje kaže da se danas valja u crkvi pomoliti ovim rečima za zdravlje, a svedočenja vernika govore da su se nad njegovim moštima izlečili i oni teško bolesni.

Molitva svetitelju Korniliju

- Sveti sveštenomušeniče, podari mir, blagostanje i zdravlje mojim bližnjima.

Ovaj dan je u pravoslavnom kalendaru obeležen crnim slovom, a smatra se važnim danom za Srpsku pravoslavnu crkvu jer prethodi jednom od najvećih praznika, Krstovdanu.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs&