Istorijski muzej Srbije ima veliko zadovoljstvo da Vas obavesti da će rekonstrukcije kruna kralja Milutina i despota Stefana Lazarevića biti predstavljene od 12. do 16. oktobra na osmom Međunarodnom festivalu nematerijalne kulturne baštine u gradu Čengdu u kinskoj provinciji Sečuan.

Projekat izrade rekonstrukcija kruna će, na poziv organizatora Festivala, u posebnom delu posvećenom srebrnom filigranu predstaviti dr Dušica Bojić, direktorka Istorijskog muzeja Srbije, i filigranista Goran Ristović Pokimica.

Međunarodni festival nematerijalne kulturne baštine se održava svake druge godine u cilju promocije očuvanja nematerijalne kulturne baštine i razmene iskustava među učesnicima, a podržan je od strane Ministarstva kulture i turizma NR Kine, Narodne vlade provincije Sečuan, UNESKO-a i Kineske nacionalne komisije za UNESKO.

Foto: Istorijski muzej Srbije

 

Festival obuhvata međunarodne forume, izložbe, takmičenja i performanse, i od osnivanja 2007. godine okupio je više od 4.000 predstavnika iz 465 zemalja i organizacija, 40.000 domaćih predstavnika i više od dvadeset miliona turista i domaćih posetilaca.

Podsećamo da je rekonstrukcije kruna kralja Milutina i despota Stefana Lazarevića na inicijativu Muzeja izradio filigranista Goran Ristović Pokimica u cilju osvežavanja kolektivnog sećanja na ovaj period srpske istorije, a za potrebe buduće stalne postavke Muzeja, i da zainteresovani građani mogu da ih vide na aktuelnoj izložbi „Čekajući stalnu postavku”.

Krune su ručno rađene starim tehnikama (valjanja, isecanja, kovanja, tordiranja, granulacije, gravure, filigrana, nitovanja, lotovanja, poliranja, pozlate, obrade kamena i fasovanja) na osnovu sačuvanih pisanih izvora i fresaka, a u konsultacijama sa brojnim relevantnim stručnjacima.

Foto: Istorijski muzej Srbije

 

Rekonstrukcija krune kralja Milutina, težine gotovo 1.600 grama, izrađena je po uzoru na ktitorsku fresku iz Crkve Sv. Joakima i Ane pri manastiru Studenica, od pozlaćenog srebra sa tzv perpendulijama – niskama bisera i dragog kamenja sa strane, raskošno je dekorisana rubinima, safirima, ametistima, lapis lazulijama i slatkovodnim biserima, i na vrhu ima ljubičasti ametist.

Rekonstrukcija krune despota Stefana Lazarevića izrađena je po ugledu na fresku iz Crkve Sv. Trojice pri manastiru Manasija, od pozlaćenog srebra, dekorisana je rubinima, safirima, ametistima, obsidijanima, akvamarinima, morskim staklom, granatima, turmalinima i slatkovodnim biserima, a teži gotovo 1.500 grama.

Iako su obe krune rađene po uzoru na vizantijske, kruna kralja Milutina je zatvorenog tipa sa vencem oko čela i ukrštenim lukovima preko glave, dok je kruna despota Stefana Lazarevića otvorenog tipa, kao i druge krune iz perioda despotovine.

BONUS VIDEO: