PORED Lepenskog vira i Đerdapske klisure, Srbija može da se ponosi još jednim izuzetno bogatim arheološkim lokalitetom - Magareći mlin u Apatinu, gde su pronađeni ostaci ljudskog postojanja iz doba mezolita.

Samo četiri i po kilometra od varoši na obali Dunava, arheolozi su pronašli ostatke stare čak osam hiljada godina, pa je - uz pomoć radiokarbonskog datovanja - utvrđeno da je neolitsko naselje na Magarećem mlinu bilo u upotrebi između 6200. i 5700. godine pre nove ere, što ga čini jednim od najranijih na teritoriji Vojvodine.

Pored novih, značajnih podataka o trajanju neolitskog naselja na Magarećem mlinu, dobijeni su i prvi dokazi o ljudskom prisustvu tokom mezolita. LJudska temena kost iz perioda između 7595. i 7538. godine pre nove ere prvi je, i zasada jedini, antropološki nalaz iz ovog perioda - ne računajući Đerdap - na teritoriji čitave Srbije.

- Ponosni smo što Apatin i ovaj lokalitet imaju potencijal za arheološka istraživanja, pre svega uočljivih tragova ljudske delatnosti u određenom vremenu i prostoru, ali i zato što dolazimo do bitne poruke: "Prošlost je važna" - ističe etnolog i antropolog Ivana Srdić, podsećajući da ovo arheološko nalazište nije nepoznato, ali decenijama unazad na njemu nije bilo aktivnosti.

Lane je, međutim, Gradski muzej iz Sombora pokrenuo terensku kampanju - geomagnetna istraživanja, te snimanja i sondiranja - da bi definisao granice ranijih iskopavanja. Ispostavilo se, eto, da ono što je nađeno premašuje sva očekivanja. Još konkretnije, lokalitet koji se prostire na deset hektara znatno je veći i bogatiji nego što se pretpostavljalo.

LOKALITET nosi naziv po priči o žitnim mlinovima koje su, tokom 18. i 19. veka, u blizini Cigan hata, pokretali upravo - magarci. Za prva iskopavanja, tokom osamdesetih godina prošlog veka, najzaslužniji je arheolog Vladimir Leković.

 

Brojni pronađeni artefakti, uključujući fragmente keramike i metalne predmete, ali i ljudske ostatke, datiraju iz različitih perioda i pružaju uvid u bogatu prošlost ovog područja, a do njih se došlo realizacijom projekta "Poslednji lovci i prvi zemljoradnici Bačke: arheološko istraživanje lokaliteta Marageći mlin", koji su podržali Ministarstvo kulture i apatinska lokalna samouprava

BONUS VIDEO

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".