U Staloneovom novom Netfliks dokumentarcu "Slaj", bodibilder, glumaci političar otkriva kako su se on i njegov kolega "svađali" oko toga ko bi mogao da nadmaši onog drugog na ekranu i van njega tokom 1980-ih i 90-ih.

- Bili smo kao mala deca - kaže Švarceneger (76). - Ko koristi veće noževe? Ko koristi najveće puške i drži ih u jednoj ruci? Ko ima više mišića, ko ima više mišićne definicije, ko ima manje telesne masti?

Šest godina nakon iznenadnog uspeha Staloneovog Oskarom nagrađenog "Rokija", za koji je napisao scenario i u kojem je glumio, Stalone (77) je izmislio još jednog lika koji je inspirisao hit filmsku franšizu: vuka samotnjaka, veterana rata u Vijetnamu, DŽona Ramba, koji se na filmu prvi put pojavio u ostvarenju "Prva krv" iz 1982, zasnovanom na istoimenom romanu Dejvida Morela.

Foto: AP Photo/Vincent Yu

 

Kad je Stalone postao sinonim za eksplozivne, brze akcione blokbastere, kako kritičar Vesli Moris objašnjava u "Slaju", Arnold Švarceneger mu je bio jedina konkurencija.

- Slaj je sa Rambom iznenada ušao je u moju arenu - kaže Švarceneger u dokumentarcu o Staloneovom prelasku na filmove pune akcije, koji se razlikuju od Terminatora i Komandosa.

- Odjednom su mu bili pocepani mišići i svi su pričali o njegovom telu - priseća se on i dodaje: - I to je stvorilo konkurenciju, naravno. Sada gledamo unazad i smejemo se celoj stvari.

Stalone i Švarceneger su na kraju zajedno igrali u još jednom akcionom filmu koji je pokrenuo franšizu, "The Expendables" iz 2010. godine, koji je, kažu, obeležilo "zezanje i ludovanje prijatelja.

Ali 2021. Stalone je otkrio da su se njih dvojica "zaista, zaista mrzeli" u ranijim danima karijere.

Foto: Profimedia

 

- Nismo mogli da podnesemo da neko vreme budemo zajedno u istoj galaksiji - rekao je Stalone u emisiji DŽonatana Rosa u Velikoj Britaniji, prenosi Insajder.

Rivalstvo para je takođe bila tema razgovora u "Arnoldu", Švarcenegerovom dokumentarcu iz tri dela, objavljenom u maju.

- Bilo je mesta samo za jednog od nas - priseća se Stalone u intervjuu za taj dokumentarni film. - Bio je superioran. Jednostavno je imao sve odgovore. Imao je telo. Imao je snagu. To je bio njegov karakter.

Stalone je čak priznao da bi, ako bi trebalo da bude proglašen pobednik između njih dvojice, to bio Švarceneger: - Hteo je da bude broj jedan… Nažalost, stigao je tamo.

U "Slaju", međutim, Švarceneger se drugačije seća njihovih duela akcionih heroja.

Foto: Jutjub printskrin

 

- Uvek sam pratio Slaja, uvek sam bio korak iza - kaže zvezda o svom sadašnjem prijatelju.

- Uvek je zarađivao veće prihode, a godinu dana kasnije ja sam zarađivao iste, ali do tada je ponovo zarađivao veće prihode.

Ranije ovog meseca, u razgovoru o svojoj knjizi "Budi koristan: Sedam alatki za život", Švarceneger je rekao za "Popl" da je njegov odnos sa Staloneom sada "fantastičan".

- Zaista mu se divim. Volim ga. On je samo drugačija osoba od mene. Mnogo je siroviji, i mnogo je ranjiviji i u dodiru sa svojim emocijama... To ga čini dobrim u glumi, jer stvari odmah oseća.

"Slaj", u režiji Toma Zimnija, premijerno je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu 2023. Sada se emituje na Netfliksu.

BONUS VIDEO: