Ova godina je imala vidne oscilacije kada su u pitanju temparature, februar, septembar i oktobar bili su neuobičajeno topli meseci za godišnja doba kojima pripadaju. Početak leta je  bio kišovit, ali su ga kasnije karakterisali toplotni talasi. 

Klimatolog Goran Pejanović govorio je za Nportal o klimi našeg područa. Prema njegovim rečima, za utehu je da ovako nagle promene nisu prisutne samo u našoj državi, već i u drugim državama. 

- Suše su najpogubnija vremenska nepogoda za našu privredu i poljoprivredu - naveo je Pejanović i dodao da je ovo već sedma godina suše. 

Foto: Profimedia

 

Ovakvo vreme ugrožava i zdravlje srčanih bolesnika, meteropata, a i životinje počinju da se nesvakidašnje ponašaju budući da mogu da naslute nepogodu. Pejanović ističe da su požari ti koji su za njega lično prava pretnja. 

U periodu kada klimatologija nije bila dovoljno razvijena, zbog izlivanja reke, stradalo je brojno stanovništvo. Od tada se razvija sistem zahvaljujući kom je 80%  Evrope zaštićeno. Kod nas se u meri oprez pridružio MUP Srbije. 

 

Foto: D.Balšić

 

Zbog čega se ova godina zove godina Ernija, saznajte u video intervjua sa Goranom koji možete pogledati u nastavku: