Reč je o društveno-angažovanom projektu, koji se bavi problemom odumiranja modernog srpskog sela, sučeljenog sa značajnim problemom depopulacije ruralnih sredina, koja je uslovljena različitim okolnostima u kojima priroda, vrlo često, "pobeđuje" čoveka.

Tim povodom, juče su u Gradskoj kući u Nišu, gradonačelnica Dragana Sotirovski i direktor "Contrast Studiosa" Nedeljko Bajić, potpisali Protokol o saradnji na realizaciji ovog igranog filma, čiji je autor i scenarista Radoš Bajić, a koji će režirati Đorđe Stanimirović. Prva klapa ove aktuelne drame pašće početkom marta sledeće godine u gradu na Nišavi, dok će snimanje biti nastavljeno na lokalitetima Južne Srbije, u Osečini, Peckoj i na širem području Beograda.

- Drago mi je da je ekipa produkcije "Contrast Studios" izabrala Niš da u njemu započne snimanje svog novog televizijsko-filmskog projekta "Čuvar ikone Svetog Đorđa", po scenariju Radoša Bajića, koji je na poseban način vezan za Niš jer je to grad njegove mladosti koji je sa sobom poneo u najlepšem sećanju. Poverenje koje nam je na ovaj način ukazano samo je još jedan dokaz da Niš polako postaje centar filmske industrije. Već nekoliko filmova snimljeno u našem gradu: "Trag divljači", "33 Anđela", "Zona Zamfirova", "Lager Niš".

Foto: ATA images

 

 

- Ugostili smo i protagoniste filma "Litica", koji je snimljen u Jelašničkoj klisuri sa najprestižnijim produkcijskim kućama iz Londona. Verujem da će se ova tradicija nastaviti jer je Niš zbog Filmskih susreta, koji se održavaju već 58 godina, odavno grad glumaca u kome se oni osećaju kao kod kuće jer su uvek dobrodošli. Nadam se da ćemo biti dobri domaćini i da je ovo samo nastavak dobre saradnje koju imamo sa našim Radošem Bajićem i celom ekipom koja će raditi na ovom projektu - izjavila je ovim povodom gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski.

U susret novom projektu, u kom će učestvovati veliki broj umetnika i filmskih saradnika, kao i značajna glumačka imena iz Srbije i regiona, scenarista filma, Radoš Bajić nije skrivao zadovoljstvo:

- Niš je grad moje rane mladosti u kom sam završio srednju školu. Pored činjenice da zbog Filmskih susreta, koji se održavaju više od pola veka, ima status grada filmske umetnosti, neveliki broj filmova je snimljen i snima se u Nišu. Raduje me što ćemo, zahvaljujući razumevanju i podršci odgovorih u lokalnoj samoupravi, na čemu smo im zahvalni, to promeniti.

(Kurir)

BONUS VIDEO: