Postavlja se pitanje šta raditi kada se firma nađe u situaciji da baš svi radnici traže odsustvo zbog slave koju slave i koliko to ide na štetu privrednika, ukoliko se desi.

Zakon je, u tom slučaju, jasno propisan. Dakle, zaposleni ima pravo na plaćeni dan kada slavi slavu, a svi ostali detalji su stvar dogovora između nadređenog i zaposlenog. Poslodavac nema prava da kaže da neko ne može da dobije slobodan dan, što je stav i sindikata.

S druge strane, nije tajna da ima i onih koji ne obeležavaju praznik, ali koriste priliku da uzmu slobodan dan baš tada.

Osim da se mali privrednici odmah odluče da proglase kolektivni odmor ili proglase dan neradnim za celu firmu, postoji još nekoliko zamenskih opcija, koje je navela Ranka Savić.

Foto: N.Živanović

 

- Rešavala bih to, na primer, tako da žene tog dana budu slobodne, odnosno da idu da slave, a muškarci da ostanu skraćeno na poslu, do 14 sati - kaže ona.

Zatim, dodaje da u svim drugim situacijama zavisi od dogovora sa poslodavcem, ali i kolegama.

Takođe, onaj koji ostane da radi ima pravo na udvostručenu dnevnicu ili da umesto tog dana kada je slava, uzme neki drugi slobodan dan (drugi dan slave).

Nešto ranije je i predsednik Unije poslodavaca imao predlog da bi možda bilo isplativo državi i privredi da, eventualno, proglasi još jedan državni praznik, ali pošto nismo isključivo pravoslavna država, kao što je, recimo Grčka, ne možemo na osnovu toga da određujemo. Takođe, privreda prilično gubi kada je u toku bilo koji državni praznik.

(Blic)

BONUS VIDEO: