Kako prepoznati da li je jaje pokvareno? Postoji nekoliko trikova, ali jedan je provereno siguran, sve što vam je potrebno je posuda sa vodom.
Kako prepoznati jesu li jaja loša?
Sve kutije i pakovana za jaja koja se prodaju moraju da imaju istaknut datum do kada ih je najbolje upotrebiti. Kao rok se uzima razdoblje od šest nedelja nakon što je jaje stavljeno u kutiju i pripremljeno za prodaju. To je svakako najlakši i najpouzdaniji način za proveru jesu li jaja još uvek dobra za jelo.
Što ako nema istaknutog roka trajanja?
Ako nemate istaknut rok trajanja, ponekad je moguće odrediti da li je jaje pokvareno mirisanjem. Jaja ne bi trebala da imaju nikakav poseban miris, ali ako osetite lagani miris sumpora, nešto nije u redu. Ukoliko niste sigurni, razbijte jaje na čisti tanjir kako biste ga dobro pomirisali. Ako ima oštar miris, bacite ga i temeljno operite tanjir.
Sveže jaje mora imati jarko žuto ili narandžasto žumance i gusto belance. Ako je jaje pokvareno, žumance će biti bleđe, a belance tečno. Čišća, ali i zabavnija metoda je test plutanja.
Ovo nije mit – sveža jaja će potonuti, a pokvarena plutati na vrhu
Jednostavno napunite činiju hladnom vodom iz slavine i stavite u nju jaja. Ako potonu na dno i prevale se na jednu stranu, sveža su i dobra za jelo. Pokvareno će jaje plutati jer se u njemu tokom vremena nakupilo vazduha. Sva jaja koja ne potonu na dno treba baciti.
Šta je s čuvanjem tvrdo kuvanih jaja?
Druga je priča kada su u pitanju tvrdo kuvana jaja. Ona imaju daleko kraći rok trajanja od sirovih jer je proces kuvanja uklonio zaštitni spoljni sloj ljuske i učinio ih propusnijim i osetljivijim na bakterije i druge zagađivače. Tvrdo kuvana jaja u frižieru mogu stajati do nedelju dana ako su ostala u ljusci ili oko pet dana ako su oguljena. Pazite da jaja stavite u frižider najkasnije dva sata od kuvanja.
(ŽenaBlic)