Vest o njegovom hapšenju donela je veliko olakšanje porodiljama Marici Mihajlović iz Šida i Jeleni Ivković iz Rume, koje ovog doktora smatraju odgovornim za smrt svojih beba i koje kažu da je jako bitno da pravda pobedi kako nijedna porodica ne bi doživela bol kroz koji su oni prošli.

- Zadovoljni smo što je ginekolog M. M., koji me je porodio i čijom krivicom je umrla naša beba, uhapšen. Nadamo se da će pravda biti na našoj strani, da će odgovarati za smrt našeg deteta, koje je trebalo da se rodi zdravo i pravo jer je trudnoća bila uredna. Izgubili smo našu Elenu i sada ne samo što želimo da krivac odgovara već ovo radimo i zato da se ista stvar ne bi desila nekom drugom. Zato je važno da doktor M. M. odgovara i zato je važno što je uhapšen i pritvoren - rekla je za Kurir Marica Mihajlović, koja je optužila doktora M. M. za akušersko nasilje i to da je odbijao da joj uradi carski rez u bolnici u Sremskoj Mitrovici, zbog čega se, nakon više sati mučenja i nje i bebe, beba zaglavila u kanalu, a nakon mučnog porođaja ubrzo i preminula.

Izjave u policiji

Marica i njen suprug Danijel Novakov dali su u petak izjavu u policiji, gde su ispričali sve okolnosti u vezi s porođajem.

Foto: Društvene mreže

 

Podsetimo, Marica se porodila 12. januara, a o svom mučnom porođaju pričala je za Kurir.

- Preklinjem ga da me porodi na carski, da mi spase dete, a on me udara i stiska za vilicu, preti da će me udariti, imaću "dve lobanje", da će da mi smrska glavu, vređa na nacionalnoj osnovi. I dalje molim za pomoć. Kad je video da beba ne može da se rodi nikako, zaustavlja mi porođaj, kreće da mi daje anesteziju i da me cepa vaginalno da bi beba mogla da izađe. Skače po stomaku, stiska rebro, lomi mi rebro, gubim svest, beba se zaglavila u karlici i tu se ukakila od pritiska i progutala sav sadržaj. Uzme vazduh, ali ne može da izdahne jer su joj pluća začepljena. Dolazi do stvaranja mehurića na plućima. Uspevaju u 23.05 da izvade bebu, nije disala, srce joj je stalo. Uspeli su da je reanimiraju, stave na aparate i transportuju za Novi Sad. Ali ujutru su javili u šest da je beba preminula, ali i da bi, da je ostala živa, bila biljka, imala bi oštećenja na mozgu - ispričala je ona.

I Jeleni Ivković iz Rume, kako je ispričala za Kurir, mnogo je drago što je doktor M. M. uhapšen.

Foto: Privatna arhiva

 

- Nadam da će duže biti u zatvoru, a ja sam za to da na robiji ostane doživotno zbog smrti dva deteta - moga sina i Maričine ćerkice, koji je trebalo da se rode živi i zdravi, ali su umrli njegovom krivicom - rekla je Jelena, čiji je sin nakon tri i po meseca borbe za život preminuo pre skoro godinu dana zbog teškog oštećenja mozga usled gubitka kiseonika tokom porođaja u bolnici u Sremskoj Mitrovici za šta optužuje ginekologa M. M, koji je i vodio njenu trudnoću.

Teško delo protiv zdravlja

Podsetimo, M. M. (45), lekar Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici, uhapšen je u petak zbog, kako je saopštio MUP, postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo teška dela protiv zdravlja ljudi.

Prema članu 259 Krivičnog zakonika ako "neko lice bude teško telesno povređeno ili mu zdravlje bude teško narušeno, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina", a advokat Denis Bećirić kaže za Kurir da je u slučaju smrti kazna i veća:

- Ukoliko je prilikom izvršenja nekog od krivičnih dela iz grupe dela protiv zdravlja ljudi, u koju spada između ostalog i krivično delo nesavesnog lečenja, nastupila smrt nekog lica, zakon previđa kaznu zatvora u trajanju od 2 do 12 goodina.

BONUS VIDEO: