Vest dolazi pošto u petak ističe rok koji je Teksasu odredilo Ministarstvo za unutrašnju bezbednost da "ukloni sve i sve prepreke" za pristup Šelbi parku u pograničnom mestu Igl Pas. 

- Granična patrola ne planira da ukloni infrastrukturu koju je Teksas postavio duž granice. Naše držanje ostaje isto. Ako treba da pristupimo oblasti za hitne reakcije, mi ćemo to učiniti. Kada se to dogodi, koordiniraćemo se sa teksaškim vojnim i odeljenjem za javnu bezbednost - rekao je zvaničnik carine. 

Tenzije između Bele kuće i Teksasa oko imigracije pojačale su se u ponedeljak kada je Vrhovni sud presudio da federalna vlada može da skine žicu sa granice koju je podigao guverner Teksasa Greg Abot kako bi zaustavio ilegalne prelaske granice.

Abot optužuje predsednika DŽoa Bajdena da odbija da primeni zakon o imigraciji i opisao je navalu migranata koji pokušavaju da pređu granicu kao "invaziju". 

Podsetimo, Abot je odobrio je raspoređivanje vojnih tenkova Nacionalne garde Teksasa na južnoj granici, preneo je Tanjug.

Izjavio je i da je spreman za sukob sa saveznim vlastima oko pravnog spora koji se tiče demontaže barijera duž državnog dela granice SAD sa Meksikom.

- U malo verovatnom slučaju da se to desi, spremni smo da uradimo ono što smo radili poslednjih mesec dana, a to je izgradnja barijera - izjavio je Abot u intervju sa Takerom Karlsonom, na pitanje o mogućnosti da savezna vlada preuzme Nacionalnu gardu Teksasa.

U ponedeljak je Vrhovni sud SAD izdao privremenu naredbu kojom se agentima federalne granične patrole dozvoljava da uklone fizičke granične barijere koje je postavio Teksas. Međutim, Abot tvrdi da Teksas ima ustavna ovlašćenja da zaštiti svoje granice, zbog neuspeha savezne vlade da se pozabavi prilivom ilegalnih migranata u Sjedinjene Države.

Inače, ranije danas, iz Sindikata graničnih patrola saopšteno je da njegovi federalni agenti neće hapsiti pripadnike Nacionalne garde Teksasa zbog poštovanja njihovih zakonskih naređenja. Agenti granične patrole cene i poštuju akcije Teksasa, navodi se u saopštenju.

U međuvremenu, gnev građana zbog odluke Vzhovnog suda sve je vidljiviji.

U znak podrške vlastima Teksasa pokrenut je veliki patriotski kovoj.

Protiv odluka Bajdenove administracije ustali su tamošnji farmeri, zahtevajući zaštitu južne granice.

 

BONUS VIDEO:

NEBO U NJUJORKU POSTALO JE NARANDŽASTO - Dim od šumskih požara u Kanadi prekriva Severnu Ameriku