Život ove porodice nije uvek bio ovakav. U početku, babice su mislile da je njen bol u kuku koji se pojavio u šestom mesecu trudnoće povezan sa drugim stanjem i da će proći. Uverili su je da je to bol u karličnom pojasu i uputili je na fizioterapiju. Međutim, to nije nestalo i samo se pogoršavalo.

- Osećala sam se kao da mi je nož prošao kroz kuk, svaki put kada sam pokušala da napravim korak. Babica je nastavila da me uverava da je bol normalan i da ću biti dobro, ali se samo pogoršavalo - kaže ona za Metro.

U vreme kada je rodila bebu Henrija u martu 2023. godine, Sofi je bila u stalnoj agoniji. Kada je njena beba imala mesec dana, bol je postao toliko nepodnošljiv, da ju je jedne noći majka odvela u hitnu pomoć, piše Metro.

Pošto je u to vreme dojila, bebu je povela sa sobom. Nakon sedam sati čekanja, doktor je na kraju poslao Sofi na rendgenski snimak, međutim onda je drugi doktor rekao da ne može da je snimi jer je u reproduktivnoj dobi.

Umesto toga, slomljena i u užasnom bolu, Sofi je poslata kući sa lekovima, uprkos činjenici da je dojila što je potpuno suprotno dozvoljenom i krajnje kontradiktorno.

Foto: Profimedia

 

Stvari su došle do vrhunca 2 meseca kasnije kada su Sofina leđa popustila dok je držala Henrija. Uspela je da se "zatetura" do stolice u spavaćoj sobi držeći ga jedva da ne ispadne. Počela je da doziva starijeg sina Nou vrišteći.

- Počela sam da vrištim dozivajući Noou - priseća se ona za Metro i dodaje:

- On nije znao šta da radi, pa sam mu rekla da stane blizu Henrija da ne bi pao, dok sam u agoniji plakala sve do dnevne sobe da pozovem mamu.

Nakon nekoliko sati pokušavanja, Sofi je konačno uvezena u kola Hitne pomoći. Do tada je bila u tolikom bolu i šoku, da se tresla, plakala i povraćala.

U bolnici su lekari otkrili da Sofi ima čak tri preloma kičme.

- Sedela sam na odeljenju sa starim damama koje su slomile kukove. Pretpostavila sam da sam samo uganula leđa jer mi je to rečeno, ali je konsultant rekao da sam slomila kičmu. Briznula sam u plač. Nisam mogla da verujem da sam sve ovo vreme radila, dok su mi leđa bila slomljena - navodi ona.

Foto: Profimedia

 

Uprkos tome, Sofi je otpuštena bez odgovarajuće dijagnoze, ikakvih lekova ili plana podrške, i rečeno joj je da će morati da čeka tri meseca na pregled sa timom za kičmu u drugoj bolnici.

Ipak, nije želela da čeka toliko dugo, te je Sofi na kraju platila da ode u privatnu bolnicu da otkrije šta je činilo njenu kičmu tako krhkom. Tamo joj je dijagnostifikovana osteoporoza povezana sa trudnoćom (PAO), retko stanje gde se kosti lako lome tokom trudnoće ili postnatalno. Takođe je otkrila da je zapravo imala osam preloma kičme, dve ekstruzije kičme i prelom kuka. A to je ispraćeno i smanjenjem visine od čak četiri centimetara. NJena gustina kostiju, rekla joj je specijalista, bila je ista kao kod starije žene u postmenopauzi. Nažalost, njeno iskustvo je uobičajeno za žene koje boluju od PAO.

Retka stanja, kao što je PAO, često se mogu propustiti zbog slabe svesti zdravstvenih radnika. Kada se znakovi i simptomi pacijenta ne prepoznaju kakvi jesu, često se odbacuju. Ovo može imati velike posledice na fizičko i mentalno zdravlje, a takođe utiče na porodice i staratelje - objašnjava dr Lusi Mekej, izvršna direktorka britanske dobrotvorne organizacije.

Reumatolog Profesor Stjuart Ralston vodi istraživanje na Univerzitetu u Edinburgu kako bi saznao više o ovoj bolesti.

- To je čudno stanje, jer mlade žene, obično do tada zdrave, pogađa gotovo iz vedra neba. Mnogi imaju frakture kičme tokom ili ubrzo nakon trudnoće - objašnjava on.

Foto: Zoran Jovanović Mačak

 

Smatra se da PAO utiče na najmanje 49 trudnoća godišnje u Velikoj Britaniji. Međutim, ovo se zasniva samo na dijagnostikovanim slučajevima na jednoj specijalističkoj klinici u periodu od 20 godina. Stvarna prevalencija ovog stanja je verovatno veća, s obzirom na izazove sa kojima se mnoge žene suočavaju prilikom postavljanja dijagnoze, pri čemu mnoge moraju da idu privatno, poput Sofi.

- Nije stvar u bolesti, već vaše povrede i kako su one uticale na vas. Gustina kostiju će se verovatno poboljšati, ali nećete poništiti činjenicu da ste slomili kičmu. Zato je potrebna brža dijagnoza. Da je neko tada prepoznao moj bol, možda ne bih imala toliko preloma - ističe Sofi.

Pored bolova u kukovima i leđima i gubitka visine, Sofi ima i Kronovu bolest, zapaljensko oboljenje digestivnog trakta, a veruje se da su hronična upalna stanja kao što je ovo, i lekovi protiv zgrušavanja krvi poput heparina, potencijalni faktori rizika za PAO.

Pored svega, Sofi ne odustaje. Nastavlja da pokazuje borbenost, a naročito želju da se pomogne da se proširi svest o ovakvim slučajevima.

BONUS VIDEO: