Tatić je bio jedan od najharizmatičnijih glumaca u Srbiji, a jedan od nadimaka u glumačkim krugovima bio je "surovi". Veruje se da ga je dobio zbog toga što je uvek govorio istinu i nije brinuo da li će koga uvrediti.

Opet, i kolege i prijatelji su ga doživaljavali kao najboljeg čoveka na planeti, velikog boema koji je više od svega voleo društvo i kafanu.

Alkohol i cigarete je pred sam kraj života pokušao da ostavi, ali mu nije pošlo za rukom. Sveo se na konzumiranje vode i vina, ali zdravlje mu je već bilo previše narušeno.

Umro je u snu, a sumnja se na srce. Bila je to čudna smrt za nekog sa takvom harizmom, zbog čega je Srbija bila šokirana njegovim mirnim odlaskom u 67-oj godini. Kremiran je a njegovi posmrtni ostaci sahranjeni su na Novom groblju.

Foto: reprint TV Novosti

 

Dva puta se ženio i iza sebe ostavio dve ćerke. U 57oj godini, deset godina pred smrt dobio je drugu ćerku Hristinu sa suprugom Bebom koja je stomatolog.

- Ne mogu ni da jedem pred predstavu, što je pogubno za ovu moju težinu. Pa kad završim, onda klopa, piće… A to se najviše taloži. Nisu samo glumci boemi. Ja sam se u tim svojim burnim vremenima, kako vi to nazivate, družio s ljudima drugih profesija. U svojim boemskim danima najviše sam pratio jednoga pisca, jednog pilota i jednog advokata. Nije bilo mnogo glumaca, ali bila je poneka glumica - govorio je glumac koji se znatno smirio kako je dobio drugo dete.

- Mladost k'o mladost… Kajem se što nije bila još burnija! Kajem se što nisam pušio još više. Ostavio sam cigarete pre mesec dana i… Uh, strašna je kriza! Ostavio sam i alkohol, pijem samo crno vino.

Anegdote Josifa Tatića i Predraga Ejdusa

- Vraćali smo se sa turneje iz Australije i u Atini prelazimo u JAT-ov avion za Beograd. Ali avion ne poleće jer se čekaju neki VIP gosti. Stiže delegacija na čelu sa patrijarhom Pavlom. Prođu pored nas, odu napred, poleće avion, a Tale se diže i kreće - ispripričao je svojevremeno Predrag Ejdus.

Foto: Arhiva TV Novosti

 

- Pitam ga gde će, a on odgovara da ide da pozdravi patrijarha Pavla. Znam koliko smo popili na aerodromu, pili smo i u avionu čekajući VIP goste, molim ga da to ne radi, a on me otkačinje: "Ćuti ti, Jevrejinu, ovo je moj patrijarh!" A, pritom je on bio ateista. Ode Tale, nije prošlo dve sekunde i vraća se. Pitam šta je bilo, a on mrtav ozbiljan odgovara: "Izgleda da me nije prepoznao!" I danas kad se setim kako mi to saopštava, vrištim od smeha - sećao se Ejdus.

Anegdota iz Sterijinog pozorišta

U gluvo doba noći kod slavnog Bore u "Kecu" (za neupućene - u današnjoj pivnici "Gusan", u Zmaj Jovinoj ulici) zasela je grupa sterijanaca: Saja Horovic, Jelisaveta - Seka Sablić i Nada Blam, a društvo su im pravili Predrag Ejdus i Egon Savin, dok je redovni domaćin većine sterijanskih druženja i tada bio novosadski advokat Vladimir - Vava Horovic. Neumorno svira slavna banda predvođena legendarnim Lepim Jovicom, jedinim rukopoloženim naslednikom Janike Balaža. Baš kada je neko od pomenutih gostiju naručio novu turu pića i novi splet ciganskih pesama, niz podrumske basamke u gusti duvanski dim sale zakorači Tale. Prišao je stolu za kojim su sedeli jedini gosti kafane, a oko kojeg su se u polukrugu okupili Jovičini muzičari, odmerio je svakog ponaosob i izgovorio rečenicu koja će ući u anale Pozorja i pozorišno-kafanskog života: "Je*ote! Kao u Aušvicu, dim i sve sami Jevreji i Cigani!"

(Kurir Stil)

BONUS VIDEO: