Ovo sigurno znate - za nekog ko se ponaša glupo, ludo, ko je naivan ili smušen, često kod nas umeju da kažu da je “pao sa kruške”. I suprotno, kad neko hoće da istakne kako nije glup, naivan, blesav… on će reći kako “nije pao sa kruške”.

Zašto baš s kruške?

Zbog čega je baš ova voćka “izašla na loš glas” i zašto se ne kaže na primer “pao sa jabuke” ili “pao sa višnje”?

O ovome zapravo postoji interesantna priča koja seže duboko u prošlost. A odgovor se krije u srpskom narodnom verovanju o biljkama.

U knjizi “Rečnik srpskih narodnih verovanja o biljkama” profesor Veselin Čajkanović, čuveni domaći etnolog, filolog i član Srpske kraljevske akademije zabeležio je da naš narod ima jako negativan stav prema krušci.

Foto: V. Tripić

 

 

“U suprotnosti sa jabukom, kruška se smatra za zlo drvo, za drvo zlih demona”, zapirao je on.

Dokaze za ovo nalazimo i u narodnim pričama - pod kruškom se skupljaju demoni, u njenoj krošnji se kriju veštice, a zbog svoje magijske moći ona privlači raznorazne akrepe, pa i samu Smrt.

Čajkanović je smatrao da je kruška u prošlosti, “u staroj religiji, izvesno, imala bolji ugled i čak uživala izvestan kult”, ali da se to vremenom promenilo i da narod na nju generalno gleda kao na “zlo drvo”.

Nije dobro “pasti s kruške”

I tu dolazimo do razloga zbog kog neko ko se ponaša nerazumno “pada baš sa kruške”. Niko razborit i normalan ne bi želeo da se nađe u njenoj krošnji, u društvu demona, veštica, đavola… pa da onda još padne sa nje, zar ne?

Međutim, nije u svim krajevima Srbija kruška "demonizovana" biljka. U istočnoj Srbiji se smatra da ne postoji bolji lek za "žutu ranu" od kruške. Ozleda bi trebalo da se istrlja plodom ovog drveta koji se baci nasred puta.Tad povređeni treba da kaže: "Ko me uzme, ko me zagrize, na njega rana, na mene zdravlje". Potom treba da pobegne ne osvrćući se. Po verovanju, prljavu krušku sa tla neće uzeti čovek već demon bolesti.

Na osnovu toga, može se zaključiti da su verovanja o kruškama bila različita u raznim delovima Srbije. Ipak, fraza "pao sa kruške" se ustalila u našem svakodnevnom govoru.

(Istorijski zabavnik)

BONUS VIDEO: