Poražavajuća je činjenica da je ovaj slučaj zatvoren, a da je jedinog osumnjičenog, Fljorima Ejupija, koji je u prvostepenom postupku bio osuđen na 40 godina zatvora, tzv. Vrhovni sud Kosova oslobodio 2009. godine, usled nedostatka dokaza, naglašava se u saopštenju Kancelarije za KiM povodom 23 godine od terorističkog napada u Livadicama.

Dodaje se da se zločin u Livadicama desio u prisustvu međunarodnih snaga bezbednosti i upravo zato predstavlja i poraz međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji, koja se pokazala nedoraslom da osigura bezbednost za Srbe na KiM, ali i pravdu za sve žrtve.

Kancelarija za KiM podseća da se još uvek ne zna ko je ubio srpsku decu u Goraždevcu, 14 žetelaca u Starom Grackom, porodicu Stolić u Obiliću, ko skoro svakodnevno pali i ruši srpske kuće i skrnavi crkve i manastire na Kosmetu.

Foto: Tanjug/AP

 

Nažalost, Srbi su i danas na Kosovu i Metohiji građani drugog reda i izloženi su raznim vidovima diskriminacije, pritisika i zastrašivanja, što ima za cilj njihovo proterivanje iz pokrajine, a mržnja koja je odnela živote naših sunarodnika u Livadicama i dalje živi, pa je u takvoj atmosferi nemoguće očekivati da Priština učestvuje u normalizaciji odnosa i stvaranju mirnodopskog društva na Kosovu i Metohiji, naglašava se u saopštenju.

Kancelarija za KiM zato zahteva od međunarodne zajednice i Prištine da ponovo otvore istrage o svim zločinima nad srpskim narodom i drugim nealbancima na Kosovu i Metohiji, jer dok god to ne bude učinjeno Kosovo i Metohija će biti utočište i sigurna zona za zlikovce i teroriste.

Foto: Tanjug/AP

 

- Vlada Republike Srbije nikada neće prestati da traži pravdu za žrtve ovog i drugih monstruoznih zločina počinjenih širom pokrajine - naglašava se u saopštenju.

Na današnji dan pre 23 godine u jednom od najmonstruoznijih terorističkih napada na KiM, kada je u Livadicama kod Podujeva u vazduh dignut autobus "Niš ekspresa", poginulo je 12, a povređeno 43 Srba.

U autobusu su bili raseljeni Srbi koji su u pratnji vojnika Kfora išli u Gračanicu, da obeleže Zadušnice.

Foto: Tanjug/AP

 

U ovom monstruoznom napadu poginuli su: Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić, Dragan Vukotić i Nebojša, Snežana i Danilo Cokić, koji je imao svega dve godine.

BONUS VIDEO: