Brod je oštećen nakon što su na njega ispaljene dve rakete iz Jemena, a posada je uspela da se evakuiše, rekao je danas za Rojters portparol britanske kompanije za pomorsko obezbeđenje LSS-SAPU, prenosi Tanjug.

Podsetimo, ranije su Huti saopštili da su izveli raketni udar na Rubimar. Predstavnik Hita Jahja Sarija objavio je ovu informaciju na svom Telegram kanalu, prenosi ruska novinska agencija TASS.

Prema tvrdnjama pobunjenika, brod je pretrpeo ozbiljnu štetu i prestao je da se kreće, a potom i potonuo.

Privatna bezbednosna firma Ambrej navela je da je teretni brod koji je registrovan u Velikoj Britaniji, a kojim upravlja Liban, bio na putu za Bugarsku nakon što je napustio Horfakan u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Nakon što je palestinsko-izraelski sukob u pojasu Gaze eskalirao u oktobru prošle godine, Huti su pokrenuli udare na izraelsku teritoriju, a brodovima povezanim sa jevrejskom državom zabranili su prolaz kroz vode Crvenog mora i Bab el- Mandeb moreuza sve dok Tel Aviv ne prekine svoju vojnu operaciju protiv palestinske grupe Hamas u zaraćenoj enklavi.

Od prošlog novembra, Huti su napali desetine civilnih plovila u Crvenom moru i Adenskom zalivu, a poslednji napad u nizu je napad na teretni brod u vlasništvu SAD, koji je plovio pod zastavom Grčke, izvršen je raketni napad u Adenskom zalivu i plovilo je uputilo zahtev za pomoć.

U saopštenju se navodi da se napad dogodio oko 150 kilometara istočno od Adena u Jemenu, prenosi Tanjug.

U napadu nije bilo povređenih, saopštila je danas britanska firma za pomorsku bezbednost Ambrej.

Britanski vojni centar za pomorske trgovinske operacije (UKMTO) saopštio je da ima saznanja o tom napadu i da je u toku istraga o tome, preneo je Rojters.

BONUS VIDEO: