Bio je jedan od lidera pokreta "Otpor", a zanimljivo Milorad Ulemek Legija, osuđeni za ubistvo premijera Zorana Đinđića, tužio ga je za klevetu.

Homen je završio Pravno-birotehničku školu, a zatim diplomirao na Pravnom fakultetu. Na Harvardu je 2001. godine završio John F. Kennedy School of Government Executive Network Program i položio pravosudni ispit.

Krajem devedesetih bio je aktivan u Studentskoj inicijativi, organizaciji koja je proizašla iz Studentskog protesta 1996/1997. Osnivanjem Otpora, čiji je cilj bio rušenje Slobodana Miloševića, Homen postaje jedan od lidera tog pokreta. Tu je bio zadužen za finansije.

U Vladi Mirka Cvetkovića postavljen je na mesto državnog sekretara Ministarstva pravde, a njegovo ime bilo je i na spisku članova Državne komisije za tajne grobnice ubijenih od septembra 1944.

Deda mu branio Dražu Mihailovića

NJegov deda Slobodan Subotić osnovao je 1934. godine advokatsku kancelariju u Beogradu koja i danas radi, a vodi je njegova sestra. Deda mu je bio branilac na suđenju Draži Mihajloviću, zbog čega je sedam godina bio u zatvoru. Na sednici Vlade Srbije u martu 2011. godine Vlada Srbije je imenovala Homena za koordinaciju odnosa sa javnošću.

Bio je narodni poslanik u sazivu 2012-2014. Novi mandat mu je potvrđen u junu 2014. godine ispred Socijaldemokratske stranke.

Foto: Arhiva Novosti

 

Legija ga tužio za klevetu

U aprilu 2010. godine bivši komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija, koji služi višedecenijsku kaznu zatvora tužio je Slobodana Homena za klevetu.

To je sam Homen potvrdio srpskim medijima i tom prilikom napomenuo da se, kao i svaki drugi građanin odazvao pozivu suda za saslušanje i dao iskaz istražnom sudiji. Naime, Ulemek ga je tužio jer je smatrao da ga je oklevetao kada je na tribini u Centru za kulturnu dekontaminaciju, u junu 2009. godine, rekao da je "kuću na Ceraku kupio parama od otkupa od otmice Vuka Bajruševića koju je izvršio zemunski klan“.

Foto: A. Stanković

 

Homen je tada izjavio da mu nije jasno kako je moguće da "neko povredi čast osobi koja je već pravosnažno osuđena za višestruka ubistva i kome je sudskom odlukom, na osnovu Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnih dela, oduzeta imovina".

(Blic)

BONUS VIDEO: