Vlasti u Handanu saopštile su da je dečak, identifikovan po imenu Vang, ubijen 10. marta, a da su svi osumnjičeni sutradan privedeni u policiju.

Dečak bio maltretiran i ranije

Zločin je očigledno bio planiran, pošto su istražitelji otkrili da su osumnjičeni počeli da kopaju Vangov grob dan pre nego što je ubijen, navodi policija.

Vangova porodica i njihov advokat rekli su na društvenim mrežama da su dečaka dugo maltretirala tri druga iz razreda, svi su mlađi od 14 godina.

Diskusije o incidentu dominirale su kineskim društvenim medijima poslednjih dana, privlačeći stotine miliona pregleda, a mnogi su pozivali da počinioci dobiju oštre kazne, pa čak i smrtnu kaznu.

Foto: Profimedia

 

Navodno ubistvo

Vang, koji je živeo sa bakom i dedom dok je njegov otac radio u primorskoj provinciji, nestao je popodne 10. marta nakon što je otišao od kuće da se sastane sa drugovima iz razreda.

Na snimku koji su zabeležile bezbednosne kamere iz prodavnice pored školske kapije, vidi se kako dečak sedi na zadnjem delu skutera, a oko njega je troje drugova iz razreda.

Kada je nestao i njegov telefon je prestao da radi, a sav novac koji je imao na kineskoj super aplikaciji, u ukupnom iznosu od 191 juan (26 dolara) je prebačen na jednog od drugova iz razreda, rekao je njegov otac.

Kada je čuo da mu je sin nestao, prijavio se na njegov nalog na društevnim mrežama, kako bi pronašao neki trag koji bi ga odveo do dečaka.

Drug iz razreda otkrio gde se nalazi telo

Sledećeg jutra policija je u školi ispitala troje drugova iz razreda, koji su prethodno negirali Vangovoj porodici da su ga videli.

Jedan od njih je na kraju rekao policiji da je Vang ubijen i otkrio gde je sahranjen.

Zarasli staklenik okružen suvim korovom gde je pronađeno telo dečaka, bio je samo oko 100 metara od kuće jednog od osumnjičenih.

Dečakov ujak, koji je identifikovao telo, rekao je da je dečakovo lice bilo potpuno unakaženo.

Tragedija pokrenula niz pitanja

Tragedija je takođe skrenula pažnju na kinesku generaciju „ostavljene“ dece , koja žive u ruralnim područjima često pod brigom rođaka, dok njihovi roditelji traže posao u gradovima.

Vang i troje osumnjičenih bili su deca radnika migranata na selu, javili su državni mediji.

Prema poslednjem popisu, skoro 67 miliona dece, mlađih od 17 godina – ostavljeno je od svojih roditelja. Brojne studije i ankete su pokazale da su takva deca podložnija problemima mentalnog zdravlja kao što su depresija i anksioznost, kao i zlostavljanje i maltretiranje.

Ostavljena deca su žrtve ili počinioci jezivih zločina

Vangova smrt je najnoviji u nizu tragičnih incidenata koji uključuju "ostavljenu" decu i koji je izazvao javnu pometnju u Kini.

Ova deca su često bila žrtve, ali u nekim slučajevima i počinioci nasilnih zločina.

- Mislim da bi ovaj incident mogao biti samo vrh ledenog brega. Celoj grupi 'zaostale' dece potrebna je veća podrška mentalnom zdravlju, rekao je Šuang Lu, docent za socijalni rad na Univerzitetu Centralne Floride, koji je proučavao dobrobit ove dece.

(CNN)

BONUS VIDEO: