Istovremeno, na jugu i istoku je i dalje relativno toplo, uz temperature koje će sredinom dana biti i do 20°C, ali će hladni front posle podne i uveče i ovim predelima doneti jače pogoršanje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom, uz osetniji pad temperature vazduha.

Inače, današnje temperature u delovima Srbije su i za 15 stepeni niže u odnosu na jučerašnji dan.

U toku poslepodneva kiša će na planinama zapadne Srbije preći u sneg, a krajem dana i tokom večeri kiša će preći u sneg i na planinama jugozapadne, južne i jugoistočne Srbije.

Pri prodoru hladnog fronta, prelazak kiše u sneg ili čak i sam sneg na planinama južne i jugozapadne Srbije može biti praćen i grmljavinom, a jugozapadni vetar biće u skretanju na jak severozapadni.

U predelima sa kišom očekuje se da padne od 5 do 15 mm, a na jugu, jugozapadu i zapadu Srbije i do 20 ak m kiše po kvadratnom metru.

Sneg će prvo padati iznad 1000 metara nadmorske visine, da bi se u noći ka ponedeljku i u ponedeljak ujutro snežna granica spustila i na 600-700 metara i to na jugu Srbije, dok će u ostalim predelima padavine prestati, a samim tim i sneg na planinama, naveo je Đorđe Đurić u svojoj prognozi.

Očekuje se da ponedeljka ujutro na većini planina padne pet do 10 centimetara snega, na planimama južne i jugozapadne Srbije lokalno i više.

Pored svih planinskih predela zapadne, jugozapadne, južne i jugoistočne Srbije, ali i planina istočne Srbije oko 1000 metara, sneg će zabeleti i područje Nove Varoši i šire ili više područje Ivanjice, Arilja, Tutina, Novog Pazara, Sjenice, Kuršumlije, Vranja, Priboja i Prijepolja, Prištine, Podujeva i Kosovska Mitrovice, a snežna granica kratkotrajno i lokalno bi mogla da se sputi i na 500 metara nadmorske visine.

Inače, trenutno samo iznad 1700 metara nadmorske visine ima snega u Srbiji, pa tako Kopaonik meri 3 cm, a sutra će pre početka kiše i prelaska kiše u sneg, snežni pokrivač u potpunosti da se otopi.

Prema trenutnim prognozama, ovo će na planinama biti poslednje zahlađenje sa snegom do kraja marta.

Ipak, april, pa i maj i te kako mogu da donesu snežne padavine planinskim predelima Srbije, ali za sada toga bar u nekom periodu nema na vidiku.

BONUS VIDEO

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".