Međutim, neki sa tim nisu saglasni. Finska novinarka Karina Čela je u članku za Dejli Mejl napisala da je to sve preterivanje.

- Nitko nije skeptičniji od Finaca oko ideje da smo najsrećniji ljudi na svetu. Da, imamo kazne za prekoračenje brzine koje su osnovane na prihodima i verovatno najveću koncentraciju metal bendova na svetu. Ali biti najsrećniji izgleda kao preterivanje - napisala je. 

- Finski predsednik nedavno je objavio da su priroda, poverenje i obrazovanje ključni razlozi za uspeh zemlje. Slažem se s njim, ali samo donekle - dodala je pa istakla da obrazovni sistem nije baš toliko sjajan.

Foto: Profimedia

 

Osvrnula se i na ekonomiju.

- Održiva i jaka ekonomija? Ne baš. Za manje od tri meseca Finska je imala dva velika politička štrajka koji su uticali na mnoge sektore, a vlada i sindikati još ne uspevaju da se dogovore - napisala je.

Tvrdi i da mnogi u Finskoj pate od depresije.

- Ne zaboravimo da je Finska imala jednu od najvećih stopa samoubistava na svetu zbog upotrebe alkohola i antidepresiva. Ovih dana je ta stopa prepolovljena, ali i dalje je nešto viša od proseka EU. Takođe, invazija Rusije na Ukrajinu doprinela je osećaju nesigurnosti. Finska nije među najsrećnijim zemljama na svetu, ali možemo raditi na tome - zaključila je Karina.

BONUS VIDEO: