Grupa "Models" doživela je veliku slavu tokom devedesetih i dvehiljaditih godina, a njihove numere i danas su svrstane među najvećim hitovima tog doba.

Foto: Jutjub printskrin/Grupa Models TV

 

Iako mnoge od njih sadrže tekstove u kojima se peva o novcu i slavi, jedna se u potpunosti izdvojila kao drugačija. Reč je o pesmi "Noć je vedra nad Srbijom" koju su atraktivne pevačice objavile 1999. godine, pa su česte spekulacije koje je dovode u vezu sa aluzijama na NATO bombardovanje SR Jugoslavije koje je otpočelo 24. marta iste godine.

Teorije o njenoj simbolici su brojne, a prema mnogim navodima zapravo opeva neizvesnu budućnost u teškim okolnostima za našu zemlju. Navodilo se da se i kamera simbolično trese, jer Modelsice u momentima napada pevaju o "novom jutru koje dolazi" i pitaju se "šta nam ono donosi". Podsetite se spota:

Jedna od pevačica Ivana Stamenković Sindi u više navrata govorila je o pesmi koja se smatra jednim od najvećih hitova grupe čiji je bila deo od samog nastanka. Sindi je priznala da joj se ona na prvo slušanje nimalo nije dopala:

"Prvi put kada sam čula pesmu 'Noć je vedra nad Srbijom', to mi je bilo katastrofa. Zvučalo mi je kao one babe naricaljke, na kraju se ispostavilo da nam je to jedan od najvećih hitova", rekla je Sindi, dodajući da je u startu bila izričita u tome da ovakvu pesmu ne želi da izvodi na "stejdžu".

Ipak, vremenom je definitivno postala ponosna na nju.

Mondo