Televizijska voditeljka želela je da prikaže tradiciju njenog naroda.  Tetovaža koju je istetovirala govori o potvrdi identiteta i kulturi naroda. Oko tetovaže, u širkom krugu, počela je da se vodi diskusija. Drugi deo pratilaca je prihvatio poruku koju je Orini poslala tetovažom. 

Oriini Kaipara (41) televizijska voditeljka, ušla je u istoriju kada se pridružila novozelandskom Nevshub-u kao čitač vesti, postavši prva voditeljka TV biltena u udarnom terminu sa "moko kauae"-om, poštovanim kulturnim obeležjem koje nose Maori žene.

Maori, polinezijski narod na kopnu Novog Zelanda, smatraju "moko kauae" . Tetovaže koju je Orini istetovirala, simbolišu duboku porodičnu vezu žena i tradiciju, vođstvo u zajednici. 

Međutim, jedan pratilac potpisan kao David je iskazao nezadovoljstvo zbog voditeljkine tetovaže "moko kauae" u e-poruci.

 - I dalje vam oštro prigovaramo da koristite maorski čitač vesti sa moku koji izgleda uvredljivo i agresivno. Loš izgled. Ona takođe upada u jezik Maori koji mi ne razumemo. Prestani odmah - napisao je on za DailyMail.

 Kaipari se dostojanstveno izborila sa ovom kritikom a to je pokazala u porukama na Instagran storiju: 

Printskrin/Instagram/oriinz

 

 


 - Danas mi je bilo dosta, odgovorila sam. Ja to nikad ne radim. Probila sam sopstveni kod i pritisnula dugme za slanje - napisala je u priči na Instagramu uz snimak ekrana Davidove poruke

Podelila je svoj odgovor mejlom Davidu, u kom je objasnila napisala da nije u stanju da ozbiljno shvati njegovu žalbu "s obzirom da nema kršenja standarda emitovanja".

 

 

 - Smatram da vaše pritužbe potiču iz preferencije o tome kako neko mora izgledati na ekranu pred vama. Moko i ljudi sa njima ne prete niti zaslužuju takvu diskriminaciju, uznemiravanje i predrasude. Ne mislimo na zlo ili zlu nameru, niti zaslužujemo da budemo tretirani sa takvim zanemarivanjem. Molim vas uzdržite se od daljeg prigovaranja i obuzdajte svoje kulturološko neznanje i pristrasnost za još jedan život, po mogućnosti u 1800-im.

Printskrin/Instagram/oriinz

 

 

BONUS VIDEO: