Film "Lepa sela lepo gore" Srđana Dragojevića važi za jedno od najboljih i najvoljenijih ostvarenja naše kinematografije.

Foto: Jutjub printskrin/Ovo je Srbija 1914

 

 

Inspirisan je istinitim događajem, kada je sedam srpskih vojnika drinskog korpusa bilo devet dana okruženo u 97 m dugom tunelu Brodar, koji se nalazi 8 km od Višegrada prema Rudom, u septembru 1992. godine.

Replike iz ovog ostvarenja i dan-danas se ponavljaju, a "Lepa sela" su bila srpski kandidat za Oskara, u kategoriji za najbolji film van engleskog govornog područja 1996. godine. Maestralne uloge ostvarili su Dragan Bjelogrlić (Milan Tanović), Nikola Kojo (Velja), Velimir Bata Živojinović (Gvozden), Milorad Mandić Manda (Viljuška), Zoran Cvijanović (Brzi), Nikola Pejaković (Halil Pašić) i mnogi drugi. Uloge dečaka Halila i Milana glumili su Miloš Đuričić i Admir Šehović koji je i kasnije nastavio da se bavi glumom.

Foto: Jutjub printskrin/ Ovo je Srbija 1914

 

 

U glumačkoj postavci svoje mesto našla je i američka glumica Liza Menkjur, koja je glumila novinarku BBC.

Liza je u jednom intervjuu je ispričala da su se oboje najeli belog luka, te šaljivo dodala da poljubac nije bio prijatan.

- Oboje smo smrdeli na beli luk. Veliki poljubac pred njegovu smrt nije bio baš prijatan. Ali je on sjajan lik, uvek mi je bilo lepo s Kojom na snimanjima - ispričala je ona.

Ona danas živi u Los Anđelesu, ima 57 godina, svira pank i glumi u nezavisnim filmovima. Lisa Monkjur nije mnogo glumila posle "Lepih sela".

Ona se pojavila u jednoj epizodi serije "Urgentni centar" 2004. godine, a sledeću ulogu beleži tek 2011. godine i to tako što pozajmljuje glas liku u video igri "Thor: God of Thunder."

BONUS VIDEO: