Ipak verovatno na svetu ne postoji država sa manjem brojem stanovnika koja je postigla više uspeha u sportu od Srbije.

Ne smemo biti lažno skromni i izjednačavati naš uspeh sa uspesima nekih drugih sličnih zemalja jer samo je Srbija dala toliko uspešnih fudbalera, košarkaša, tenisera i drugih sportisa sa svega nekoliko miliona stanovnika i relativno siromašnom infrastrukturom.

Ako mislite da preuveličavamo uspehe Srbije, nastavite da čitate i to će vam pomoći da se prisetite svega.

Najveći sportski uspesi Srbije

Srbija bilo kao deo zajednice sa drugim državama ili samostalno je bila šampion sveta i Evrope u mnogim sportovima, a dali smo i mnoge olimpijske šampione, kao i šampione u individualnim sportovima.

Kako bi bilo preglednije, odlučili smo da podelimo sport u Srbiji na tri ere.

Pre Drugog svetskog rata je sport svuda, pa i u Srbiji bio na amaterskom nivou. Uspon profesionalnog sporta kreće nakon toga. Zato smo kao prvi eru izdvojili period SFRJ, ali ćemo se fokusirati na sportove gde su srpski igrači bili najbitniji.

Zatim je usledio period tokom koje smo se zvali SRJ, pa je to drugi deo i treći deo je poslednjih 20tak godina koje su takođe veoma plodne.

Sport u Srbiji tokom SFRJ

Sada u decenijama nakon raspada SFRJ možemo videti koliko su sve države pojedinačno uspešne u sportu. Hrvati su vicešampioni svetu u fudbalu, Slovenci imaju Dončića i zimske sportove, Srbija niže uspehe.

Onda čak i mlađi mogu da zaključe koliko je zajednička država bila dominantna u mnogim sportskim disciplinama, rame uz rame sa najvećim evropskim državama.

Bilo bi neophodno da posvetimo zaseban tekst svim trofejima osvojenim u SFRJ, pa ćemo preskočiti ski skokove i slične sportove gde 99% zasluga ide Slovencima. Srbija je kao deo Jugoslavije osvojila tri Svetska prvenstva u košarci i jednom smo postali olimpijski šampioni. Ključni igrači u tim uspesima su bili Kićanović, Dalipagić, Slavnić, Obradović, Divac i mnogi drugi.

Klupski košarkaški uspesi nisu izostali. Bosna, Cibona i Jugoplastika su bili šampioni. Vaterpolo je još jedan sport gde smo bili višestruke svetski i olimpijski šampioni. Fudbalska liga bivše Jugoslavije je bila među najboljim fudbalskim ligama na svetu.

Iako tenis manje popularan tad, Boba Živojinović i Monika Seleš, a pre njih Armenulić i Pilić su stavili Srbiju i Jugoslaviju na tenisku mapu sveta. Odbojka, rukomet, atletika, skoro da nema sporta koji nije bio zastupljen.

Srbija – Sport i sportisti od 1990. do 2000. godine

Usledile su neke veoma teške godine, kako za Srbiju kao državu, tako i za njen sport. Sanckije su sprečavale naše reprezentacije da nastupe na mnogim takmičenjima.

Svakako najteže za sve je bilo to što smo propustili Olimpijadu 1992. godine kada se smatralo da samo mi imamo sastav dovoljno jak da se bori sa legendarnim američkim “Dream Team”. I pored svih tih problema, tokom 90tih smo ostvarili dva najveći klupska sportska uspeha u istoriji Srbije.

Crvena Zvezda je postala šampion Evrope u fudbalu, a Partizan u košarci. Partizan čak nije mogao da igra mečeve u Beogradu, nego im je Fuenlabarada, predgrađe Madrida postao novi domaći teren.

Nakon ukidanja sankcija, SRJ postaje šampion sveta u košarci, olimpijski vicešampion, kao i šampion Evrope. Postižu se značajni uspesi i u odbojci, vaterpolu i drugim sportovima.

Mnoge kažu da se još trese prečka koju je Mijatović pogodio protiv Holandije na svetskom prvenstvu 1998. godine i tako okončao snove Srbije da može u četvrtfinale ili još dalje.

Sadašnji srpski sportski uspesi

Neki od najvećih uspeha srpskog nacionalnog sporta su nastali u 21.veku. Najveći uspesi srpske odbojkaške reprezentacije, kako muškaraca tako i srpskih odbojkašica su se desili u poslednjih 20 godina.

Srpski vaterpolisti ne prestaju da nižu uspehe, toliko su nas razmazili da smo nezadovoljni bilo čime što nije zlatna medalja.

Košarka ostaje najtrofejniji srpski sport, gde smo zadivili svet 2002. godine u Indijanapolisu, pa zatim i u Brazilu na Olimpijskim igrama. Naša 3×3 basket reprezentacija je skoro nepobediva već dugi niz godina, predvođena momcima iz Novog Sada. 2023. godine predvođena Bogdanom Bogdanovićem na svetskom prvenstvu osvojila je visoko drugo mesto.

Kada smo bili domaćini Evropskog rukomentnog prvenstva 2012. pomalo neočekivano smo osvojili srebro. Partizan i Zvezda su odličnim igrama u Evropi doneli mesto više srpskim klubovima i to bi svakako trebalo iskoristiti, dok svoj potencijal naši fudbaleri već koriste širom Evrope.

Ivana Španović je najuspešnija srpska atletičarka. Osvajala je medalje na Olimpijskim igrama i Svetskom prvenstvu, a njenim novim uspesima se dodatno nadamo.

Ipak, jedan sport je iznad svih od 2005. do danas. To je tenis. Prvo na pamet pada Novak Đoković, ali on nije jedini. Osvajanje Dejvis kupa ne bi bilo moguće bez Janka, Viktora i Nenada.

Foto: Kirsty Wigglesworth/Tanjug/AP

 

Nenad Zimonjić je višestruki Grend slem šampion u dublu, a imali smo čak dve teniserke na prvom mestu WTA liste – Anu Ivanović i Jelenu Janković. Ana je takođe i Grend slem šampiona, dok je Jelena finalistkinja. Borilački sportovi i streljaštvo su nam doneli mnogo medalja na Olimpijadama i drugim takmičenjima.

Meridijan