Domovinski pokret je osvojio 14 mandata, Most 11, Možemo 10, IDS 2, NPS 2 i Fokus jedan mandat.

Andrej Plenković, predsednik HDZ i dosadašnji premijer, poručio je sinoć posle objavljivanja prvih rezultata da je bitno da je ta stranka po treći put zaredom uverljivo pobedila na izborima održanim, kako je rekao, zahvaljujući Zoranu Milanoviću, u "bizarnom danu".

Plenković je u sedištu stranke najavio da HDZ već danas kreće u formiranje treće vlade.

Čestitajući drugim političkim strankama, Plenković poručuje da će HDŽ nastaviti svoju politiku koja je "zaštitila građane od mnogih kriza i sačuvala hrvatsku privredu".

Lider SDP-a Peđa Grbin poručio je u sredu veče da nezvanični rezultati parlamentarnih izbora pokazuju da je dve trećine građana dalo podršku ovoj stranci i da će oni zato pokazati da Hrvatska može i da će biti bolja.  

Foto: Profimedia

 

- Pred nama su dani, nedelje i meseci razgovora ali će oni završiti promenom koja će Hrvatsku učiniti boljom, bez korupcije, koja se brine za svoje ljude - naveo je Grbin.

On je rekao da danas počinju razgovore sa onima koji su "do juče govorili da sa HDZ -om neće, da korumpiranu Hrvatsku neće". "A na nama je da proverimo da su te reči bile istina", rekao je Grbin.

U Hrvatskoj su održani parlamentarni izbori za 11. saziv Sabora. Pravo glasa imalo je 3,7 miliona birača, a glasalo je 62 odsto građana. Na osnovu 98 odsto prebrojanih glasova, HDZ -u je pripalo 60 mandata. Koalicija "Rijeka pravde", koju predvodi SDP, osvojila je 42 mandata. Izvesno je da će u parlament ući osam stranaka i koalicija. Srbima su u Saboru namenjena tri poslanička mesta, koja odlaze SDSS-u Milorada Pupovca.

Na izborima za članove 11. saziva Sabora, pravo glasa imalo je 3,7 miliona birača, a glasalo je 62 odsto građana. Oni su birali između 2.302 kandidata na 165 lista, koji su se nadmetali za 151 mandat u skupštini.

PUPOVAC ZADOVOLJAN REZULTATIMA

Sva tri saborska mandata namenjena Srbima osvojila je Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) Milorada Pupovca koji je izjavio da je ta stranka ostvarila veoma dobar rezultat na današnjim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj i da je njen rezultat bolji nego pre četiri godine.

- U nizu sredina smo osvojili većinu glasova srpskog biračkog tela. To samo potvrđuje da, uprkos političkim teškoćama u kojima delujemo, u kojima je delovala vlada, u kojima delujemo mi kao stranka, naše biračko telo ne samo da ostaje verno uz nas, nego se i širi. I to je veoma važno zbog toga što će to biti još jedan argument više protiv onih koji nastoje dovesti u pitanje naše mandate i naše parlamentarno delovanje, rekao je Pupovac.

On je dodao da je zadovoljan što okolnosti nisu dramatično promenjene u političkom životu i što će, verovatno, biti jednostavnije da se formira parlamentarna većina nego što se mislilo. 

- Što se nas tiče, mi ćemo se konsultovati sa našim partnerima, drugim manjinskim zastupnicima. I onda ćemo, kad obavimo te razgovore, imati nešto jasniji stav u pogledu našeg pozicioniranja, poručio je Pupovac. 

Prema njegovim rečima, SDSS će sačekati sledeći dan i videti kako su se u celosti rasporedile političke snage nakon izbora u Hrvatskoj, a onda će videti  gde je tu njeno mesto, šta je najbolje za zemlju, srpsku zajednicu i druge nacionalne manjine u Hrvatskoj, pa će onda imati svoj stav.

BONUS VIDEO: