Prijava počinje od ponedeljka, 22. aprila, u školama u Beogradu i trajaće do kraja avgusta. Isplata novca počinje od 1. septembra.

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić rekao je da su do cifre od 20.000 dinara došli tako što su uzeli maksimalnu vrednost kompleta udžbenika i na to dodali 15 odsto.

- Prijava počinje 22. aprila u školama i trajaće do kraja avgusta. Roditelji će sve informacije moći tamo da dobiju. Mi očekujemo da će sve biti završeno do kraja školske godine. Princip će biti isti ili sličan kao kada su se prijavljivali za pomoć koju je država davala. Roditelji će ostavljati svoje podatke, račune na koje će biti uplaćen novac - naveo je Šapić.

Inače, Grad je prošle godine nabavio nove udžbenike za sve osnovce i srednjoškolce u Srbiji. Šapić kaže da nikada do sada u jednoj školskoj godini nije nabavljeno toliko novih udžbeničkih kompleta, naročito za srednjoškolce.

Foto: S. Vidačković

 

- S obzirom na to da sada postoji ogroman broj udžbenika u našem obrazovnom sistemu, bilo bi šteta da ponovo novac dajemo na nove udžbenike. Ovako dajemo priliku da se udžbenici razmene ili naslede, a svaka porodica u Beogradu dobiće 20.000 dinara po detetu, koje ide u osnovnu ili srednju školu. Nazvali smo to 'đačka pomoć porodici'. Novac će dobiti u septembru, koji je svakako najteži mesec po porodični budžet - rekao je Šapić.

Foto: S. Vidačković

 

Prijava za besplatne udžbenike Ministarstva

Do kraja avgusta roditelji će imati priliku da se prijave za pomoć Grada, a planirano je da isplata pomoći počne 1. septembra.

Pomoć Grada Beograda nema nikakve veze sa besplatnim udžbenicima koje dodeljuje Ministarstvo prosvete. Prijava za besplatne udžbenike Ministarstva traje do 20. aprila. Pravo na udžbeničke komplete imaju đaci iz socijalno ugroženih porodica, deca koja nastavu pohađaju po IOP-u, zatim đaci sa retkim bolestima, učenici koji ostvaruju pravo na tuđu negu i pomoć, kao i učenici iz porodica u kojima je nosilac roditeljske brige samo jedan roditelj, odnosno ukoliko je drugi roditelj preminuo ili je nepoznat.

Program Besplatnih udžbenika Ministarstvo prosvete sprovodi od 2011. godine, a za tu namenu u budžetu je za ovu godinu planirano 792 miliona dinara. Pravo na besplatne udžbenike prošle godine ostvarilo je 87.644 učenika.

Pojedini učenici u Beogradu prošle godine dobili su duple komplete jer su ostvarili pravo na besplatne udžbenike Ministarstva prosvete, a dobili su i komplete od Grada koji ih je nabavio za sve đake na teritoriji Beograda.

Grad Beograd je prošle godine za osnovce nabavio oko 130.000 kompleta udžbenika i za to je izdvojeno 1.637.000.890 dinara sa PDV-om. Za srednje škole nabavljeno je blizu 60.000 kompleta udžbenika i izdvojeno je 718.430.083,71 dinar sa PDV-om.

(Euronews)

BONUS VIDEO: