Akselson je došao na ideju da izloži seriju slika koje je napravio ovaj primat, pod izgovorom da su delo do tada neafirmisanog francuskog apstraktnog umetnika po imenu Pjer Braso, kako bi testirao da li kritičari zaista mogu da uoče razliku između prave avangardne moderne umetnosti i dela šimpanze.

Pjer Brazo je u stvari bio Piter, četvorogodišnja šimpanza iz švedskog zoološkog vrta Boras Djurparka. Akselson je ubedio Piterovog 17-godišnjeg čuvara da šimpanzi da četku i boju. Isprva je Piter više preferirao da jede boju nego da slika njome, ali kada je prevazišao tu prepreku, stvarno je počeo da slika.

Nakon što je Piter napravio nekoliko slika, Akselson je izabrao četiri najbolje i dogovorio njihovo izlaganje u galeriji Kristina u švedskom Geteborgu.

Foto: Vikipedija/Javno vlasništvo

 

Dok je samo jedan kritičar proročanski primetio da je „ovo mogao da uradi samo majmun“, većina je pohvalila dela. Rolf Anderberg iz Geteborgs-Postena je napisao: "Brazo slika snažnim potezima, ali i jasnom odlučnošću. NJegovi potezi četkicom se uvijaju besnom izbirljivošću. Pjer je umetnik koji igra sa delikatnošću baletana."

Nakon što je obmana otkrivena, Anderberg je insistirao da je Piterov rad „i dalje najbolja slika na izložbi“. Privatni kolekcionar Bertil Eklot postao je prva osoba koja je kupila jedno od dela za tadašnjih 90 dolara (što je ekvivalentno 884 dolara u 2023. godini).

Godine 1969. Piter je prebačen u zoološki vrt u Česteru u Engleskoj. Tamo je proveo ostatak svog života, jedući banane i ostajući nesvestan komešanja koje je izazvao u svet apstraktne umetnosti.

Dve slike ovog "umetnika" danas su izložene u prostorijama zoološkog vrta Boras, a moguće ih je čak i videti, u dogovoru sa osobljem ove ustanove. Kako izgledaju te slike možete pogledati na ovom LINKU

BONUS VIDEO: