Si Đinpinga je juče dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i hiljade građana ispred Palate Srbija, ali uoči njegovog dolaska desila se jedna zanimljiva stvar, a to je da su crvenm tepihom namenjenom Siju prošetali i neki nezvani gosti. Naime, patka je sa svojim mladima gotovo prodefilovala prosotorom koji su zaposleni u protokolu pripremili za dolazak kineskog predsednika.

Tako su se na mrežama pojavili duhoviti komentari kako su čak i patke dočekale predsednika Sija. Interesantno je to da u kineskoj kulturi patke predstavljaju simbol najlepših stvari, one znače ljubav, odanost, privrženost i vernost.

 

 

Na kineskim venčanjima uobičajeno je videti motive mandarinskih pataka na raznim ukrasima. U kineskoj kulturi veruje se da su patke izuzetno verne svom partneru i simboli su ljubavi, odanosti, privrženosti i vernosti.

U kineskoj kulturi patka Mandarinka je posebno značajna, zovu je juanjangom.

Par pataka mandarinka izgleda veoma upečatljivo - ženka ima mutno perje, dok mužjak ima šareno perje. Pošto je njihov izgled toliko različit, juanjang se takođe kolokvijalno koristi na kantonskom da opiše čudan ili malo verovatan par. Iako je juanjang simbol večne odanosti, priča iza toga je interesantna.

Foto: Tanju/S. Aćimović

 

U drevnom kineskom folkloru se kaže da je baštovana Juan Gea unajmio penzionisani zvaničnik Hong Fu da obavi neke poslove kultivacije u parku. Jednog dana, tokom lokalnog festivala, čuo se vapaj za pomoć iz jezerca lotosa u parku. Došao je od Hong Fuove ćerke, Jing Mei. Juan Ge je skočio u bazen da je spasi. Ali Hong Fu je pogrešno protumačio ovaj čin spasavanja njenog života kao pokušaj da iskoristi njegovu ćerku. Zatvorio je Juan Gea, iako je Jing Mei molio za njegovu nevinost.

Jedne noći, Jing Mei je tajno posetio Juan Geovu zatvorsku ćeliju i poklonio mu raznobojni ogrtač. Poseti su prisustvovali stražari, koji su to prijavili Hong Fuu. Besan, naredio je da Juan Gea bace u lotosovo jezero sa kamenjem vezanim za njegove noge. Slomljenog srca, Jing Mei je skočila u jezerce da bi bila sa Juan Geom.

Nekoliko dana kasnije, par ptica je primećeno kako plivaju oko jezera. Mužjak je bio šaren, poput ogrtača koji je Jing Mei poklonio Juan Geu. Oni koji su videli ove ptice verovali su da je par uzeo oblik dve ljubljene ptice. I tako je skovan termin juanjang.

(Srbija Danas)