Društvenim mrežama se deli video snimak na kom pesnikinja, profesorka i akademik Desanka Maksimović govori o sebi kao učitelju.

Foto: Arhiva Novosti

 

Malo je reći da stari video donosi mir i vraća u vreme kada su đaci duboko poštovali učitelje, nastavnike i profesore, a oni sem poštovanja deci pokazivali razumevanje vođeni željom da ih što više nauče.

- Da li sam bila strog učitelj? Pa, kako da ti kažem, ja sam verovala da sam mnogo strog, a đaci su govorili da sam blag. To znači da sam bila stroga u pogledu zahteva da ono što zadam se lepo nauči, a kad je došla kazna, nisam se radovala kad moram dati jedinicu i nisam ih ni davala. Puštala sam đaka da sutra ili prekosutra kaže ono što sam zadala. Ne mora neko znati znanje ono danas, može ga znati i posle tri dana. Nisam bila tako glupa da zahtevam od detata da mora onog dana. Znanje je znanje makar se steklo i posle pet dana. I mogla sam, volela sam i htela sam da sačekam dete da nauči. Nekome je mama bolesna, nekome je tata otišao na operaciju, neko je bio istučen ujutru što nije oprao zube, i kako će on meni lepo govoriti. Pa ga ja pričekam, da sve te nevolje domaće prođu, u tom pogledu sam bila ne blaga nego normalna - govorila je naša čuvena intelektualka.

Poslušajte i pogledajte video pažljivo:

 

 

Komentari na ovaj snimak su brojni i dokazuju da kod većine ljudi stari snimak budi želju da povratimo međusobno poštovanje i uvažavanje.