Друштвеним мрежама се дели видео снимак на ком песникиња, професорка и академик Десанка Максимовић говори о себи као учитељу.

Фото: Архива Новости

 

Мало је рећи да стари видео доноси мир и враћа у време када су ђаци дубоко поштовали учитеље, наставнике и професоре, а они сем поштовања деци показивали разумевање вођени жељом да их што више науче.

- Да ли сам била строг учитељ? Па, како да ти кажем, ја сам веровала да сам много строг, а ђаци су говорили да сам благ. То значи да сам била строга у погледу захтева да оно што задам се лепо научи, а кад је дошла казна, нисам се радовала кад морам дати јединицу и нисам их ни давала. Пуштала сам ђака да сутра или прекосутра каже оно што сам задала. Не мора неко знати знање оно данас, може га знати и после три дана. Нисам била тако глупа да захтевам од детата да мора оног дана. Знање је знање макар се стекло и после пет дана. И могла сам, волела сам и хтела сам да сачекам дете да научи. Некоме је мама болесна, некоме је тата отишао на операцију, неко је био истучен ујутру што није опрао зубе, и како ће он мени лепо говорити. Па га ја причекам, да све те невоље домаће прођу, у том погледу сам била не блага него нормална - говорила је наша чувена интелектуалка.

Послушајте и погледајте видео пажљиво:

 

 

Коментари на овај снимак су бројни и доказују да код већине људи стари снимак буди жељу да повратимо међусобно поштовање и уважавање.